Chipsy z tortilli

chipsy z tortilli

Domowe chipsy z tortilli o smaku sera i czosnku. Są banalnie proste w wykonaniu, a smakują naprawdę wyśmienicie. Możecie dodać również wasze ulubione przyprawy, bardziej ostro lub mniej. Są też na pewno zdrowsze niż gotowe. Świetnie sprawdzą się na każdej domowej imprezce. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na chipsy z tortilli.

Jeśli szukasz sprawdzonych przekąsek na imprezę, to dobrze trafiłeś! Te chipsy robię bardzo często i każdy zajada je z apetytem. Na imprezie jako pierwsze znikają ze stołu, zwłaszcza jak podawane są z uwielbianym przez wszystkich sosem czosnkowym! Moja córka również bardzo je lubi, dlatego często robimy je w naszej kuchni.

Super jest to, że można je dowolnie modyfikować, zmieniając przyprawy na swoje ulubione.

Chipsy z tortilli – Składniki: 

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 20 g startego żółtego sera (można też użyć sera typu parmezan)
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • bazylia
  • szczypta chilli

Przepis na domowe chipsy z tortilli:

  1. Do chipsów użyłam dwóch placków tortilli. Każdy placek dzielimy na 16 trójkątów.
  2. Przygotowujemy mały garnuszek. Do garnuszka wkładamy masło i rozpuszczamy na małym płomieniu. Roztopione masło przelewamy  do miseczki. Dodajemy starty ser i wszystkie zioła.
  3. Pocięte kawałki tortilli moczymy w przygotowanej marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C i pieczemy chipsy około 10 -13 minut.
  5. Sprawdzać stan upieczenia i w razie potrzeby wydłużyć pieczenie o jeszcze chwilę.
  6. Podawać chipsy z ulubionym sosem. Smacznego!
chipsy z tortilli przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.