Domowe chipsy z tortilli o smaku sera i czosnku. Są banalnie proste w wykonaniu, a smakują naprawdę wyśmienicie. Możecie dodać również wasze ulubione przyprawy, bardziej ostro lub mniej. Są też na pewno zdrowsze niż gotowe. Świetnie sprawdzą się na każdej domowej imprezce. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na chipsy z tortilli.
Jeśli szukasz sprawdzonych przekąsek na imprezę, to dobrze trafiłeś! Te chipsy robię bardzo często i każdy zajada je z apetytem. Na imprezie jako pierwsze znikają ze stołu, zwłaszcza jak podawane są z uwielbianym przez wszystkich sosem czosnkowym! Moja córka również bardzo je lubi, dlatego często robimy je w naszej kuchni.
Super jest to, że można je dowolnie modyfikować, zmieniając przyprawy na swoje ulubione.
Chipsy z tortilli – Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 20 g startego żółtego sera (można też użyć sera typu parmezan)
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- szczypta chilli
Przepis na domowe chipsy z tortilli:
- Do chipsów użyłam dwóch placków tortilli. Każdy placek dzielimy na 16 trójkątów.
- Przygotowujemy mały garnuszek. Do garnuszka wkładamy masło i rozpuszczamy na małym płomieniu. Roztopione masło przelewamy do miseczki. Dodajemy starty ser i wszystkie zioła.
- Pocięte kawałki tortilli moczymy w przygotowanej marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C i pieczemy chipsy około 10 -13 minut.
- Sprawdzać stan upieczenia i w razie potrzeby wydłużyć pieczenie o jeszcze chwilę.
- Podawać chipsy z ulubionym sosem. Smacznego!
