Od kiedy pierwszy raz ten chlebek zagościł na naszym stole, jesteśmy rzadziej klientami piekarni. Puszysty a zarazem chrupiący na zewnątrz, bardzo szybki i nie skomplikowany w wykonaniu, a co najważniejsze – uwielbiany przez naszych najmłodszych członków rodziny. Jak to mówią: „Mamusiu, najlepiej tylko z masełkiem”
Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Domowy chleb pszenny – Składniki:
- 800 g mąki pszennej
- 610 ml letniej wody
- 35 g drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Domowy chleb pszenny – Wykonanie:
35g drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy olej oraz zaczyn z drożdży. Dokładnie wyrabiamy. Bez obaw, ciasto jest mokre i klejące- to prawidłowa konsystencja. Duże szkło żaroodporne obsypujemy mąką lub też wyściełamy papierem do pieczenia (ta druga forma pozwoli nam łatwiej wyciągnąć chlebek po upieczeniu). Do gotowego naczynia wlewamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min.
Gdy chlebek ładnie wyrośnie, obsypujemy go delikatnie mąką i wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Dość istotne jest przełożenie półki w piekarniku o poziom niżej niż środkowy, ponieważ chlebek jest duży i lubi rosnąć. Po 20 min pieczenia ,obniżamy temp. do 200 stopni i trzymamy kolejne 30 min.
Kroicie kromeczkę, smarujecie masełkiem i domowym dżemikiem…i jutro wracacie na naszą stronę po kolejny przepis 😉
A tak przy okazji polecam Wam również mój inny przepis na pyszny domowy chlebek, który znajdziecie tutaj: chleb pszenny pełnoziarnisty
Witam, jaki ma być typ mąki pszennej? Pytam bo mam w domu tylko 450,500 i 550. Nadda się któraś z nich?
Ja piekę z każdej z wymienionych:) Ale najlepiej z tych trzech 550.
Właśnie go piekę ale mój piekarnik pali górę ?, teraz go przykryłam folią ale nie wiem czy dobrze zrobiłam
Ma pani na niższj półce? Pieczemy na 4 stopniu, pierwsze 20 min na 230 stopniach następnie zmniejszyć do 200.
Jak w przypaku piekarnika gazowego? Jak piec?
Ktoś próbował z suchych droższy zrobić?
A czy mogę dodać drożdże suche?
Przykro mi nie próbowałam na suchych drożdżach. Polecam zatem Nasz przepis na chlebek orkiszowy, gdzie można drożdże zastąpić suchymi (1 opakowanie na przepis) jak i również użyć zwykłej mąki pszennej 🙂
po upieczeniu od razu wyjąć?
z piekarnika tak, z szkła nie 🙂 gorący jest mięciutki, nie ma pośpiechu go wyjmować
Wspaniały przepis, rzeczywiście najlepszy z masełkiem 🙂
Pychotka chlebek
Smaczny bardzo
Pyszny!