Domowy chleb pszenny – najprostszy przepis

Od kiedy pierwszy raz ten chlebek zagościł na naszym stole, jesteśmy rzadziej klientami piekarni. Puszysty a zarazem chrupiący na zewnątrz, bardzo szybki i nie skomplikowany w wykonaniu, a co najważniejsze – uwielbiany przez naszych najmłodszych członków rodziny. Jak to mówią: „Mamusiu, najlepiej tylko z masełkiem”

Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Domowy chleb pszenny – Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 610 ml letniej wody
  • 35 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Domowy chleb pszenny – Wykonanie:

35g drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy olej oraz zaczyn z drożdży. Dokładnie wyrabiamy. Bez obaw, ciasto jest mokre i klejące- to prawidłowa konsystencja. Duże szkło żaroodporne obsypujemy mąką lub też wyściełamy papierem do pieczenia (ta druga forma pozwoli nam łatwiej wyciągnąć chlebek po upieczeniu). Do gotowego naczynia wlewamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min.

Gdy chlebek ładnie wyrośnie, obsypujemy go delikatnie mąką i wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Dość istotne jest przełożenie półki w piekarniku o poziom niżej niż środkowy, ponieważ chlebek jest duży i lubi rosnąć. Po 20 min pieczenia ,obniżamy temp. do 200 stopni i trzymamy kolejne 30 min.

Kroicie kromeczkę, smarujecie masełkiem i domowym dżemikiem…i jutro wracacie na naszą stronę po kolejny przepis 😉

A tak przy okazji polecam Wam również mój inny przepis na pyszny domowy chlebek, który znajdziecie tutaj: chleb pszenny pełnoziarnisty

chleb domowy

13 myśli w temacie “Domowy chleb pszenny – najprostszy przepis”

    1. Przykro mi nie próbowałam na suchych drożdżach. Polecam zatem Nasz przepis na chlebek orkiszowy, gdzie można drożdże zastąpić suchymi (1 opakowanie na przepis) jak i również użyć zwykłej mąki pszennej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.