Ciasto 3 bit – bez pieczenia

Ciasto 3 bit - zdjęcie główne

Czy próbowaliście kiedyś przerobić waszego ulubionego batonika na ciasto? My tak zrobiliśmy z 3 bitem! Jest to deser bajecznie prosty w wykonaniu i nie potrzeba do niego zbyt wielu składników. Potrzebujemy troszkę czasu, odrobinę chęci i ciasto mamy gotowe 😉 Jest to deser bez pieczenia, więc nie ma szans, żeby Wam coś nie wyszło. Zapraszamy do garów!

Składniki na ciasto 3 bit – bez pieczenia:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 300-350 g herbatników
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • starta gorzka czekolada – do dekoracji

Przygotowanie ciasta 3 bit – bez pieczenia:

  1. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×30 wyścielamy papierem do pieczenia. Na dno blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników. Otwieramy puszkę kajmaku i rozprowadzamy go na warstwie herbatników. Na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek.
  2. Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim cukier. Całość zagotowujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z pozostałą szklanką mleka i żółtkami. Po wymieszaniu, całość wlewamy do gotującego się mleka, stale mieszając – dzięki temu nie powstaną nam grudki. Masę budyniową zostawiamy do ostudzenia.
  3. Masło ubijamy na puszystą pianę i dodajemy łyżka po łyżce budyń – stale miksując. Tak uzyskaną jednolitą, gładką masę wykładamy na górną warstwę herbatników. Budyń przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.
  4. Śmietankę przed ubiciem warto schłodzić, dzięki czemu łatwiej ją ubijemy. Przelewamy ją do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną pianę. Bitą śmietanę rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Ciasto 3 bit wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby herbatniki zmiękły. Smacznego!
Ciasto 3 bit - 3 zdjęcie
3 bit - 2 zdjęcie

2 myśli w temacie “Ciasto 3 bit – bez pieczenia”

  1. Robiłam ☺
    Ciasto pyszne tylko budyń mi się rozlewał.
    Co zrobiłam nie tak? Może mnie ktoś uświadomić 😃

    1. Cieszymy się, że smakowało 😉 Co do budyniu, prawdopodobnie był on za krótko gotowany. Mamy nadzieję, że następnym razem wszystko wyjdzie należycie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.