Czy próbowaliście kiedyś przerobić waszego ulubionego batonika na ciasto? My tak zrobiliśmy z 3 bitem! Jest to deser bajecznie prosty w wykonaniu i nie potrzeba do niego zbyt wielu składników. Potrzebujemy troszkę czasu, odrobinę chęci i ciasto mamy gotowe 😉 Jest to deser bez pieczenia, więc nie ma szans, żeby Wam coś nie wyszło. Zapraszamy do garów!
Składniki na ciasto 3 bit – bez pieczenia:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 300-350 g herbatników
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- starta gorzka czekolada – do dekoracji
Przygotowanie ciasta 3 bit – bez pieczenia:
- Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×30 wyścielamy papierem do pieczenia. Na dno blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników. Otwieramy puszkę kajmaku i rozprowadzamy go na warstwie herbatników. Na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek.
- Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim cukier. Całość zagotowujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z pozostałą szklanką mleka i żółtkami. Po wymieszaniu, całość wlewamy do gotującego się mleka, stale mieszając – dzięki temu nie powstaną nam grudki. Masę budyniową zostawiamy do ostudzenia.
- Masło ubijamy na puszystą pianę i dodajemy łyżka po łyżce budyń – stale miksując. Tak uzyskaną jednolitą, gładką masę wykładamy na górną warstwę herbatników. Budyń przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.
- Śmietankę przed ubiciem warto schłodzić, dzięki czemu łatwiej ją ubijemy. Przelewamy ją do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną pianę. Bitą śmietanę rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Ciasto 3 bit wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby herbatniki zmiękły. Smacznego!
Robiłam ☺
Ciasto pyszne tylko budyń mi się rozlewał.
Co zrobiłam nie tak? Może mnie ktoś uświadomić ?
Cieszymy się, że smakowało 😉 Co do budyniu, prawdopodobnie był on za krótko gotowany. Mamy nadzieję, że następnym razem wszystko wyjdzie należycie 😉