Kotlety szarpane z kurczaka

Kotlety szarpane - główne

Mamy dla Was świetną alternatywę dla panierowanych kotletów z kurczaka. Dla odmiany proponujemy Wam kotlety szarpane. Spotkaliśmy się również z ich inną nazwą, tzn. kotlety siekane. Generalnie różnią się tym od tradycyjnych kotletów, że pierś z kurczaka kroimy w drobne kawałeczki. Możemy do nich dodać swoje ulubione warzywa (w naszym przypadku była to czerwona papryka i por). Polecamy na jutrzejszy obiad i zapraszamy do garów!

Składniki na kotlety szarpane z kurczaka:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 por średniej wielkości
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka
  • garść koperku

Przygotowanie kotletów szarpanych z kurczaka:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, wycieramy przy użyciu ręczników papierowych i kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Pora oraz paprykę dokładnie myjemy. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, a następnie kroimy ją w drobną kosteczkę. Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w pół talarki.
  3. Kawałki kurczaka i warzywa przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę majonezu, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Pozostałe składniki, tzn. starty żółty ser oraz drobno posiekany koperek dosypujemy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i curry. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję mięsa i formujemy kotlety. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Smacznego! 😉
Kotlety szarpane - na patelni
Kotlety szarpane - 3 zdjęcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.