Sałatka z paluszkami krabowymi – jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Prawda jest taka, że paluszki krabowe do zdrowych produktów nie należą i nie powinno się ich jeść zbyt często. Jednak w smaku ta sałatka nam bardzo odpowiada i jest hitem na niejednej imprezie. Goście ją wręcz uwielbiają i szybko znika ze stołu. Tak więc jeśli szukasz sprawdzonego przepisu z surimi, to gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z paluszkami krabowymi i makaronem chińskim.
Sałatka z paluszkami krabowymi – Składniki:
- ok. 100 g makaronu chińskiego (u mnie makaron Vermicelli ryżowy)
- 250 g paluszków krabowych (surimi)
- 1 duży ogórek szklarniowy (ok. 290g)
- 5-6 czubatych łyżek majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej do smaku)
- 1 pęczek koperku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem chińskim:
- Makaron chiński ryżowy przygotować według zaleceń na opakowaniu (u mnie najpierw trzeba było zalać go zimną wodą na 3-5 minuty, a następnie zalać wrzątkiem i gotować przez 2-3 minuty aż będzie miękki). Następnie makaron odcedzić na sitku i dokładnie osuszyć. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku.
- Paluszki krabowe pokroić w plasterki.
- Ogórka pokroić w kosteczkę (można go ewentualnie wcześniej obrać ze skórki wedle uznania).
- Koperek drobno posiekać.
- Makaron przerzucić do miski, dodać paluszki krabowe, ogórka oraz koperek. Następnie dodać majonez i całość dokładnie wymieszać. na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić sałatkę w lodówce przez minimum 30 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!