Dzisiaj kolejna propozycja zdrowego chlebka a mianowicie CHLEB ORKISZOWY. Mączne produkty orkiszowe bardzo pozytywnie wpływają na Nasz układ pokarmowy, przeciwdziałając wzdęciom,kolkom czy zaparciom. Pieczywo orkiszowe jest wartościową alternatywą pieczywa pszennego, zwłaszcza dla osób odchudzających się 😉 Z podanych składników upieczecie 2 chlebki w foremkach keksowych.
Chleb Orkiszowy ze słonecznikiem – Składniki:
- 800 g mąki orkiszowej typ 630
- 14 g świeżych drożdży (lub saszetka suchych)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju
- 600 ml letniej wody
- szklanka ziaren słonecznika

Chleb Orkiszowy ze słonecznikiem – Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w letniej ale nie gorącej wodzie.( W przypadku drożdży suchych,pomijamy tę czynność i mieszamy je z mąką.)
- Mąkę mieszamy z solą, następnie dodajemy miód i oliwę.
- Łączymy składniki mokre z suchymi, dokładnie wyrabiając i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz .

- 2 blaszki keksowe o wymiarach ok. 11/30 cm (mała blaszka keksowa) smarujemy tłuszczem. Obsypujemy dno blaszek połową porcji ziaren słonecznika, przekładamy ciasto do form i wysypujemy drugą połową ziaren na wierzch,delikatnie dociskając dłonią. Wierzch chlebka oprószamy mąką przy pomocy sita.
- Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 45 min.



Można dać mąkę razową,,?
Można orkiszową typu np.2000 wtedy chlebek wyjdzie i będzie ciemniejszy. Mąka razowa może być za ciężka na te proporcje.
Próbowałam z mąką razowa, ale jest faktycznie za ciężka