Chleb Orkiszowy ze słonecznikiem

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem

Dzisiaj kolejna propozycja zdrowego chlebka a mianowicie CHLEB ORKISZOWY. Mączne produkty orkiszowe bardzo pozytywnie wpływają na Nasz układ pokarmowy, przeciwdziałając wzdęciom,kolkom czy zaparciom. Pieczywo orkiszowe jest wartościową alternatywą pieczywa pszennego, zwłaszcza dla osób odchudzających się 😉 Z podanych składników upieczecie 2 chlebki w foremkach keksowych.

Chleb Orkiszowy ze słonecznikiem – Składniki:

  • 800 g mąki orkiszowej typ 630
  • 14 g świeżych drożdży (lub saszetka suchych)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 600 ml letniej wody
  • szklanka ziaren słonecznika

Chleb Orkiszowy ze słonecznikiem – Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w letniej ale nie gorącej wodzie.( W przypadku drożdży suchych,pomijamy tę czynność i mieszamy je z mąką.)
  • Mąkę mieszamy z solą, następnie dodajemy miód i oliwę.
  • Łączymy składniki mokre z suchymi, dokładnie wyrabiając i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz .
chleb orkiszowy
  • 2 blaszki keksowe o wymiarach ok. 11/30 cm (mała blaszka keksowa) smarujemy tłuszczem. Obsypujemy dno blaszek połową porcji ziaren słonecznika, przekładamy ciasto do form i wysypujemy drugą połową ziaren na wierzch,delikatnie dociskając dłonią. Wierzch chlebka oprószamy mąką przy pomocy sita.
  • Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 45 min.
chleb ze słonecznikiem
chleb orkiszowy
Orkiszowy wersja z cebulką
chleb orkiszowy biały z cebulką
orkiszowy z cebulką

3 myśli w temacie “Chleb Orkiszowy ze słonecznikiem”

    1. Można orkiszową typu np.2000 wtedy chlebek wyjdzie i będzie ciemniejszy. Mąka razowa może być za ciężka na te proporcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.