Zbliżają się Święta Wielkanocne a z nimi kojarzy nam się najbardziej biała kiełbasa. Zaczęliśmy już trochę z nią eksperymentować, czego wynikiem jest pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym! Jeśli lubicie chrzan i odrobinę związanej z nim pikanterii, to z pewnością kiełbasa przygotowana w ten sposób Wam zasmakuje 😉 W naszym przypadku przepis ten okazał się strzałem w dziesiątkę i już wiemy, że będziemy do niego bardzo często wracać. Smacznego 😉
Składniki na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym:
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 200 ml śmietany 18% do zup i sosów
- 3 cebule
- 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie białej kiełbasy w sosie chrzanowym:
- Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej kiełbasę. Podgrzewamy na wolnym ogniu, żeby kiełbasę delikatnie sparzyć. Nie ugotować! Po podgrzaniu odcedzamy ją i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Do złocistej cebulki dodajemy śmietanę i chrzan. Całość mieszamy i podgrzewamy, do momentu połączenia się składników. Sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem.
- Wcześniej przygotowany sos chrzanowy wylewamy do naczynia żaroodpornego z kiełbasą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim kiełbasę przez 30-40 minut. Smacznego 😉