Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym

biała kiełbasa - główne

Zbliżają się Święta Wielkanocne a z nimi kojarzy nam się najbardziej biała kiełbasa. Zaczęliśmy już trochę z nią eksperymentować, czego wynikiem jest pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym! Jeśli lubicie chrzan i odrobinę związanej z nim pikanterii, to z pewnością kiełbasa przygotowana w ten sposób Wam zasmakuje 😉 W naszym przypadku przepis ten okazał się strzałem w dziesiątkę i już wiemy, że będziemy do niego bardzo często wracać. Smacznego 😉

Składniki na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 200 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • 3 cebule
  • 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie białej kiełbasy w sosie chrzanowym:

  1. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej kiełbasę. Podgrzewamy na wolnym ogniu, żeby kiełbasę delikatnie sparzyć. Nie ugotować! Po podgrzaniu odcedzamy ją i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Do złocistej cebulki dodajemy śmietanę i chrzan. Całość mieszamy i podgrzewamy, do momentu połączenia się składników. Sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem.
  3. Wcześniej przygotowany sos chrzanowy wylewamy do naczynia żaroodpornego z kiełbasą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim kiełbasę przez 30-40 minut. Smacznego 😉
Biała kiełbasa - drugie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.