Domowe stripsy jak z KFC. Uwielbiane, pyszne kawałki soczystej polędwiczki w złocistej panierce. Cały sekret smaku kurczaczków tkwi właśnie w dobrze przyrządzonej panierce,której mało kto jest w stanie się oprzeć. A tak naprawdę to nie ma tam żadnych wymyślonych składników. Można takie kurczaczki zrobić w domu, i na pewno są wiele zdrowsze, ponieważ mięsko kupimy świeże i także olej świeży. No i poza tym wykonanie nie jest skomplikowane. Zachęcam do wypróbowania sprawdzonego przepisu.
Stripsy KFC – składniki:
- około 500 g polędwiczek z kurczaka
- pszenna mąka do panierki
Stripsy KFC – składniki na marynatę
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka chili pieprz cayenne
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 czubata łyżeczka curry
- szczypta soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
Stripsy – składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 jajo
- 150 ml mleka
- 130 g mąki pszennej (niepełna szklanka )
- 1/3 papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki chili pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
Stripsy KFC wykonanie:
- Mięso umyć, oczyścić z błonek. Polędwiczki polać olejem około 4 łyżki. Przemieszać.
- Następnie przygotować marynatę. Do miski wrzucić wszystkie składniki na marynatę i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mięsko przełożyć do marynaty i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Zrobić ciasto naleśnikowe ze składników jak wyżej jest napisane.
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe także połączyć i dokładnie wymieszać.
- Po około 30 minutach wyjąć polędwiczki z lodówki, zanurzać w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczać w mące pszennej.
- Rozgrzać olej do 170 -180 st,C . na głębokiej patelni. Wkładać po kolei stripsy i smażyć, aż osiągną ładny rumiany kolor. Smacznego.
Zaje….. E