Stripsy jak z KFC

Stripsy jak z KFC

Domowe stripsy jak z KFC. Uwielbiane, pyszne kawałki soczystej polędwiczki w złocistej panierce. Cały sekret smaku kurczaczków tkwi właśnie w dobrze przyrządzonej panierce,której mało kto jest w stanie się oprzeć. A tak naprawdę to nie ma tam żadnych wymyślonych składników. Można takie kurczaczki zrobić w domu, i na pewno są wiele zdrowsze, ponieważ mięsko kupimy świeże i także olej świeży. No i poza tym wykonanie nie jest skomplikowane. Zachęcam do wypróbowania sprawdzonego przepisu.

Stripsy KFC – składniki:

  • około 500 g polędwiczek z kurczaka
  • pszenna mąka do panierki

Stripsy KFC – składniki na marynatę

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka chili pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Stripsy – składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajo
  • 150 ml mleka
  • 130 g mąki pszennej (niepełna szklanka )
  • 1/3 papryki słodkiej wędzonej
  • pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki chili pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

Stripsy KFC wykonanie:

  1. Mięso umyć, oczyścić z błonek. Polędwiczki polać olejem około 4 łyżki. Przemieszać.
  2. Następnie przygotować marynatę. Do miski wrzucić wszystkie składniki na marynatę i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Mięsko przełożyć do marynaty i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Zrobić ciasto naleśnikowe ze składników jak wyżej jest napisane.
  5. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe także połączyć i dokładnie wymieszać.
  6. Po około 30 minutach wyjąć polędwiczki z lodówki, zanurzać w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczać w mące pszennej.
  7. Rozgrzać olej do 170 -180 st,C . na głębokiej patelni. Wkładać po kolei stripsy i smażyć, aż osiągną ładny rumiany kolor. Smacznego.
Stripsy KFC przepis

Jedna myśl w temacie “Stripsy jak z KFC”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *