Chleb bez drożdży

chleb bez drożdży

Chleb bez drożdży idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy nie mamy w domu drożdży, a piekarnia jest na przykład za daleko lub nie chce nam się do niej iść. Okazuje się, że bez drożdży można także upiec pyszny domowy chleb.

Taki chleb bez drożdży możecie przygotować w ciągu godziny (czas pieczenia już wliczony 😉 ). Z ulubionymi dodatkami, na przykład dżemem lub serem albo wędliną taki chleb smakuje wyśmienicie! Gorąco zachęcam was do wypróbowania tego idealnego przepisu na pieczywo bez wykorzystania drożdży. Do jego przygotowania potrzebujecie ogólnodostępnych składników. Chleb bez drożdży robi się naprawdę szybko i łatwo! Po prostu pycha! Ja taki chleb przygotowuję bardzo często i poniższy przepis nigdy mnie nie zawiódł.

Składniki:

  • 450 ml maślanki
  • 450 g mąki pszennej tortowej typu 450 lub 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sezam, mak lub czarnuszka do posypania chleba
  • woda do posmarowania chleba

Chleb bez drożdży – przygotowanie:

  1. Przygotować keksówkę o wymiarach 30 x 12 cm. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dodać do miski. Wymieszać. Dodać maślankę i ponownie dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masa powinna być trochę luźna. Gotowe ciasto na chleb bez drożdży przełożyć do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wierzch chleba delikatnie posmarować wodą przy pomocy łyżeczki lub dłoni. Kolejno wierzch chleba oprószyć ulubionymi ziarnami. Ja użyłam sezamu oraz czarnuszki.
  3. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec przez około 40 minut na środkowej półce w trybie góra-dół bez termoobiegu. Piec do zrumienienia chleba, ale nie dłużej niż 45 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i chleb zostawić w środku na kilka minut. Foremkę wyciągnąć z piekarnika, wyjąć z niej chleb i odłożyć go (w papierze) na kratkę. Ostudzić. Po około 15 minutach papier do pieczenia delikatnie ściągnąć z chleba i dalej studzić na kratce.
chleb bez drożdży przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *