Babka cytrynowa

babka cytrynowa

Babki najczęściej przygotowujemy na Święta Wielkanocne, jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przygotować takie ciasto bez okazji. Moją ulubioną babką jest babka cytrynowa i przygotowuję ją kilka razy w roku. Jest ona mocno cytrynowa w smaku, a ciasto jest idealnie wilgotne i puszyste. Jako deser do popołudniowej kawki babka cytrynowa pasuje doskonale! Dodatkowo przygotowanie babki cytrynowej nie jest skomplikowane, więc bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 4 jajka (u mnie rozmiar M)
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (opakowanie o pojemności 16g)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Składniki dodatkowe:

  • cukier puder do oprószenia babki lub lukier do polania babki

Babka cytrynowa – przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki.
  2. Przygotowanie formy z kominem o średnicy 22 cm. Jeżeli używacie metalowej formy to należy ją wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Natomiast jeśli macie formę silikonową to nie musicie jej smarować masłem.
  3. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Kolejno z cytryny zetrzeć skórkę tarką o małych oczkach, a następnie wycisnąć sok z cytryny. Pamiętajcie o tym, aby z cytryny zetrzeć samą żółtą skórkę i nie ścierać białego albedo, które może później nadać gorzkawy smak babce.
  4. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
  5. Kostkę masła w temperaturze pokojowej przełożyć do miski. Wsypać cukier i cukier wanilinowy. Następnie przy pomocy miksera całość utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym jajku i cały czas miksować na średnich obrotach miksera do połączenia składników. Postępować tak do wyczerpania wszystkich jajek. Odłożyć mikser.
  6. Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki do połączenia wszystkich składników. Następnie do wymieszanej masy dodać aromat cytrynowy, sok z 1 dużej cytryny oraz startą skórkę z cytryny. Ponownie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników.
  7. Tak przygotowane ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy na babkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez 45-50 minut w trybie góra-dół bez termoobiegu (do suchego patyczka). Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić babkę do lekkiego ostygnięcia na około 20 minut. Po tym czasie babkę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  8. Gotową babkę wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
babka cytrynowa przepis

Jedna myśl w temacie “Babka cytrynowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *