Przyznam się bez bicia że uwielbiam czekoladę, jednak najczęściej i tak wybieram gorzką gdyż po prostu bardziej mi smakuje bo jest bardziej hmm czekoladowa ? Więc dzisiaj przepis na ciasteczka czekoladowe, które można przechowywać przez kilka dni i zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę na przerwę.
Ciasteczka czekoladowe składniki:
- 2 jajka
- 225 g ciemnej czekolady
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g cukru
- 50 g brązowego cukru
- 65 g masła
Ciasteczka czekoladowe wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem, pozostawiamy na pół godziny do ostygnięcia. Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem do momentu aż zmienią kolor. Dodajemy czekoladę z masłem i całość dokładnie mieszamy łyżką. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pozostawiamy na godzinę do lodówki. Formujemy kulki i przenosimy na blaszkę. Pieczemy nasze czekoladowe ciasteczka 15 minut w 180 stopniach.
Jedna myśl w temacie “Ciasteczka czekoladowe”