Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Przyznam się bez bicia że uwielbiam czekoladę, jednak najczęściej i tak wybieram gorzką gdyż po prostu bardziej mi smakuje bo jest bardziej hmm czekoladowa ?  Więc dzisiaj przepis na ciasteczka czekoladowe, które można przechowywać przez kilka dni i zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę na przerwę.

Ciasteczka czekoladowe składniki:

  • 2 jajka
  • 225 g ciemnej czekolady
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 65 g masła

Ciasteczka czekoladowe wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem, pozostawiamy na pół godziny do ostygnięcia. Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem do momentu aż zmienią kolor. Dodajemy czekoladę z masłem i całość dokładnie mieszamy łyżką. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pozostawiamy na godzinę do lodówki. Formujemy kulki i przenosimy na blaszkę. Pieczemy nasze czekoladowe ciasteczka 15 minut w 180 stopniach.

Jedna myśl w temacie “Ciasteczka czekoladowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.