Jeśli ktoś z Was kiedyś już jadł racuszki na maślance, ten wie, że do tego przepisu wróci na pewno nie raz 😉 W naszym przypadku placuszki sprawdzają się zarówno idealnie na śniadanie jak i kolację. Oprócz tego, że są smaczne to błyskawicznie się je przygotowuje. Wszystkie potrzebne składniki na pewno macie pod ręką, więc zapraszamy do gotowania!
Składniki na racuszki na maślance:
- 200 g mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatkowo: olej do smażenia
*szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
- Maślankę i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy do momentu, aż osiągną temperaturę pokojową.
- Do miski wlewamy maślankę i wbijamy jajko, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. W kolejnym kroku wsypujemy mąkę, cukier oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy sodę oczyszczoną i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzewamy olej i rozprowadzamy ciasto na racuszki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników powinniście otrzymać około 12 racuszków 😉 Smacznego!