Racuszki na maślance

racuszki na maślance

Jeśli ktoś z Was kiedyś już jadł racuszki na maślance, ten wie, że do tego przepisu wróci na pewno nie raz 😉 W naszym przypadku placuszki sprawdzają się zarówno idealnie na śniadanie jak i kolację. Oprócz tego, że są smaczne to błyskawicznie się je przygotowuje. Wszystkie potrzebne składniki na pewno macie pod ręką, więc zapraszamy do gotowania!

Składniki na racuszki na maślance:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: olej do smażenia

    *szklanka o pojemności 250 ml
racuszki na maślance

Przygotowanie:

  1. Maślankę i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy do momentu, aż osiągną temperaturę pokojową.
  2. Do miski wlewamy maślankę i wbijamy jajko, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. W kolejnym kroku wsypujemy mąkę, cukier oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy sodę oczyszczoną i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęło.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i rozprowadzamy ciasto na racuszki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników powinniście otrzymać około 12 racuszków 😉 Smacznego!
Agnieszka-Bartek-3
racuszki na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.