Lubicie ryż? Biały,brązowy, basmati czy jaśminowy – każdy nada się na śniadanie. Wystarczą dwa składniki aby go urozmaicić i posiłek gotowy. I od ciebie zależy jakie dodatki dobierzesz i czym posłodzisz ryżowiankę. Ja zdecydowałam się na tę najzdrowszą wersje – czyli gorzka czekolada i miód zamiast cukru. Z przepisu wyszły mi 2 porcje.
Ryżowianka czekoladowa – Składniki :
- 1/2 szklanki ryżu basmati (może być brązowy lub jaśminowy)
- 400ml. mleczka kokosowego (1 puszka)
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki miodu pszczelego
- opcjonalnie owoce
Ryżowianka czekoladowa – Wykonanie :
- Ryż płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.
- Po około 20 min, gdy ryż wchłonie mleko, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia jej.
- Ryż wykładamy do miseczki i posładzamy miodem. Można podać z owocami :bananem, jabłkiem lub gruszką.