Ryżowianka czekoladowa

Na mleku roślinnym

Lubicie ryż? Biały,brązowy, basmati czy jaśminowy – każdy nada się na śniadanie. Wystarczą dwa składniki aby go urozmaicić i posiłek gotowy. I od ciebie zależy jakie dodatki dobierzesz i czym posłodzisz ryżowiankę. Ja zdecydowałam się na tę najzdrowszą wersje – czyli gorzka czekolada i miód zamiast cukru. Z przepisu wyszły mi 2 porcje.

Ryżowianka czekoladowa – Składniki :

  • 1/2 szklanki ryżu basmati (może być brązowy lub jaśminowy)
  • 400ml. mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki miodu pszczelego
  • opcjonalnie owoce

Ryżowianka czekoladowa – Wykonanie :

  • Ryż płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.
  • Po około 20 min, gdy ryż wchłonie mleko, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia jej.
  • Ryż wykładamy do miseczki i posładzamy miodem. Można podać z owocami :bananem, jabłkiem lub gruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.