Sałatka z burakami i fetą to pyszna propozycja na sałatkę na kolację lub śniadanie. Super się sprawdzi także w pudełeczko do pracy, wystarczy tylko sos włożyć do osobnego słoiczka i polać nim sałatkę dopiero przed podaniem.
Sałatka z buraczkami i fetą – Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 2 średnie buraki – ok. 300 g
- 2 duże garście rukoli
- 120 g sera feta (Favita)
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka orzechów włoskich
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sałatkę z burakiem i rukolą:
- Wybrać buraczki zbliżone do siebie wielkością i ugotować je lub upiec, aż będą miękkie. Kolejno po upieczeniu i ostudzeniu obrać je z łupinek i pokroić w nie dużą kostkę.
- Orzechy włoskie posiekać. Rozgrzać patelnię bez dodatku tłuszczu. Wrzucić orzechy oraz ziarna słonecznika i je lekko zarumienić. Ostudzić.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Następnie przygotować sos winegret, mieszając ze sobą oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
- Na spodzie talerza wyłożyć rukolę, a na to buraki oraz ser feta. Całość oprószyć orzechami i słonecznikiem. Na sam koniec polać sałatkę sosem winegret i od razu podawać. Smacznego!