Keto lasagne

To niskowęglowodanowa wersja lasagne. Idealna dla wszystkich ale powstała z myślą dla tych, którzy są na diecie keto i lowcarb. Na pewno zaspokoi wszystkie potrzeby smakowe i przede wszystkim dostarczy wartości odżywczych.

Lasagne – składniki naleśniki

  • 30ml śmietany 30%
  • 3 jaja
  • Oliwa do smażenia

Lasagne – składniki farsz

  • 400g mięsa mielonego – dowolne
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki przecieru pomidorowego lub paprykowego
  • sól, pieprz, zioła wg. uznania

Lasagne – składniki sos beszamel

  • 1/2 szklanki mleka
  • 100ml śmietany 30%
  • 50g masła
  • 10g siemienia lnianego lub mąki lnianej
  • 1 łyżka błonnika bambusowego – opcjonalnie lub w razie potrzeby gdy sos będzie za rzadki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Lasagne – składniki pozostałe

Tarta mozzarella do posypania.
Patelnia i forma o średnicy 16 cm.
Masło do wysmarowania formy

Wykonanie – naleśniki

Jaja, śmietane, sól i pieprz połączyć. Patelnie rozgrzać. Przesmarować oliwą i na małym ogniu usmażyć 5 naleśników.

Wykonanie – farsz

Cebule i czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać mięso. Podsmażyć do ścięcia. Dodać przecier. Doprawić i dusić kilka minut.

Wykonanie – sos beszamel

Masło rozpuścić w rondelku, dodać zmielone siemię (mąkę). Zalać mlekiem i śmietaną. Doprawić. Zagotować. Gdy będzie zbyt gęste dodać więcej mleka a gdy za rzadkie to dodać mąkę bambusową. Lub więcej siemienia.

Lasagne – wykonanie

Formę wysmarować masłem. Na dnie ułożyć jeden placek. Przykryć mięsem i polać sosem beszamel. Przykryć kolejnym plackiem. Na to mięso, sos i tak do wyczerpania składników. Górę posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec 30-40 min . Opcjonalnie można jeszcze ser dodać między warstwami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *