To niskowęglowodanowa wersja lasagne. Idealna dla wszystkich ale powstała z myślą dla tych, którzy są na diecie keto i lowcarb. Na pewno zaspokoi wszystkie potrzeby smakowe i przede wszystkim dostarczy wartości odżywczych.
Lasagne – składniki naleśniki
- 30ml śmietany 30%
- 3 jaja
- Oliwa do smażenia
Lasagne – składniki farsz
- 400g mięsa mielonego – dowolne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki przecieru pomidorowego lub paprykowego
- sól, pieprz, zioła wg. uznania
Lasagne – składniki sos beszamel
- 1/2 szklanki mleka
- 100ml śmietany 30%
- 50g masła
- 10g siemienia lnianego lub mąki lnianej
- 1 łyżka błonnika bambusowego – opcjonalnie lub w razie potrzeby gdy sos będzie za rzadki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Lasagne – składniki pozostałe
Tarta mozzarella do posypania.
Patelnia i forma o średnicy 16 cm.
Masło do wysmarowania formy
Wykonanie – naleśniki
Jaja, śmietane, sól i pieprz połączyć. Patelnie rozgrzać. Przesmarować oliwą i na małym ogniu usmażyć 5 naleśników.
Wykonanie – farsz
Cebule i czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać mięso. Podsmażyć do ścięcia. Dodać przecier. Doprawić i dusić kilka minut.
Wykonanie – sos beszamel
Masło rozpuścić w rondelku, dodać zmielone siemię (mąkę). Zalać mlekiem i śmietaną. Doprawić. Zagotować. Gdy będzie zbyt gęste dodać więcej mleka a gdy za rzadkie to dodać mąkę bambusową. Lub więcej siemienia.
Lasagne – wykonanie
Formę wysmarować masłem. Na dnie ułożyć jeden placek. Przykryć mięsem i polać sosem beszamel. Przykryć kolejnym plackiem. Na to mięso, sos i tak do wyczerpania składników. Górę posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec 30-40 min . Opcjonalnie można jeszcze ser dodać między warstwami.