Ciasto truskawkowe na gofrach bez pieczenia

Wiele osób nie piecze ciast, ponieważ nie ma piekarnika lub boi się, że coś wyjdzie nie tak i ciasto będzie miało zakalec, nie urośnie albo się nie upiecze. Jednak jest sporo przepisów na ciasta bez pieczenia, do przygotowania których nie musimy posiadać specjalnych zdolności kulinarnych ani piekarnika. Większość takich ciast robi się na spodzie z herbatników lub krakersów, jednak ja postanowiłam zrobić ciasto truskawkowe na gofrach. Przygotowanie kremu do tego ciasta nie jest skomplikowane, ponieważ wystarczy tylko ubić śmietanę, z czym każdy powinien sobie poradzić. Więc jeżeli chcecie zaskoczyć waszych domowników lub gości pysznym ciastem to ciasto truskawkowe na gofrach będzie idealne!

ciasto truskawkowe na gofrach

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×28 cm.

Ciasto truskawkowe na gofrach bez pieczenia – składniki:

Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

Masa truskawkowa:

  • 2 galaretki truskawkowe + 300 ml gorącej wody
  • 1 słoiczek (450 g) dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

  • 250 g świeżych truskawek
  • 1 opakowanie (12 sztuk) gofrów
ciasto truskawkowe na gofrach

Ciasto truskawkowe na gofrach bez pieczenia – przygotowanie:

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie układamy gofry.
  2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy dżem truskawkowy. Podgrzewamy i dokładnie mieszamy, aby dżem się połączył z galaretką. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia.
  4. Śmietankę przelewamy do miski. Dodajemy cukier puder. Całość ubijamy na sztywno. Następnie partiami dodajemy jogurt grecki, cały czas miksując (na niskich obrotach miksera). Powoli wlewamy wcześniej ostudzoną żelatynę. Mieszamy. Masę śmietanową przelewamy na gofry.
  5. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Układamy na masie śmietanowej. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.
  6. Na tak przygotowane ciasto wylewamy tężejącą masę truskawkową. Ponownie przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.