Sałatka z camembertem i kurczakiem w sezamie

Wielu z nas na śniadanie lub kolację przyrządza sobie tradycyjne kanapki z serem lub wędliną. Jednak czasami możemy sobie urozmaicić ten posiłek i przygotować coś innego. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem są sałatki, które można zrobić dosłownie w kilka minut. Dodatkowo w ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych.

Sałatka z camembertem i kurczakiem

Dzisiaj mam przepis właśnie na taką sałatkę. Ja do jej przygotowania wykorzystałam mix sałat (u mnie była to rukola, szpinak i botwinka), ale może to być również sałata lodowa lub roszponka albo rukola. W zależności co, kto lubi. Do sałatki dodałam między innymi kurczaka w sezamie, ser camembert oraz suszone pomidory. Całość polałam dressingiem. Taką sałatkę możecie jeść solo lub z dodatkiem pieczywa. Sprawdzi się ona również na różnego rodzaju przyjęciach.

sałatka z camemebertem

Sałatka z camembertem i kurczakiem w sezamie – składniki:

  • 1 opakowanie (100 g) mixu sałat
  • 1 podwójny (około 300 g) filet z piersi kurczaka
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 krążek (120 g) sera camembert
  • 50 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżeczka curry

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z suszonych pomidorów
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku
sałatka z kurczakiem

Sałatka z camembertem i kurczakiem w sezamie – przygotowanie:

  1. Sezam wsypujemy na suchą patelnię w celu uprażenia. Jak zacznie pachnieć i zmieniać kolor, zdejmujemy z ognia. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w nieduże paski. Przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, curry) mieszamy ze sobą w miseczce.
  2. Mięso obtaczamy w przygotowanej mieszance przypraw. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut rumieniąc z każdej strony. Następnie przekładamy do uprażonego sezamu i obtaczamy.
  3. Mix sałat myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Następnie na sałacie rozkładamy kurczaka.
  4. Ser kroimy na mniejsze trójkąty i podsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron. Po czym przekładamy na półmisek z sałatą.
  5. Pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paski. Układamy na półmisku. Całość posypujemy suszoną żurawiną. Składniki sosu mieszamy ze sobą i przed podaniem polewamy nim sałatkę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *