Wielu z nas na śniadanie lub kolację przyrządza sobie tradycyjne kanapki z serem lub wędliną. Jednak czasami możemy sobie urozmaicić ten posiłek i przygotować coś innego. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem są sałatki, które można zrobić dosłownie w kilka minut. Dodatkowo w ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
Sałatka z camembertem i kurczakiem
Dzisiaj mam przepis właśnie na taką sałatkę. Ja do jej przygotowania wykorzystałam mix sałat (u mnie była to rukola, szpinak i botwinka), ale może to być również sałata lodowa lub roszponka albo rukola. W zależności co, kto lubi. Do sałatki dodałam między innymi kurczaka w sezamie, ser camembert oraz suszone pomidory. Całość polałam dressingiem. Taką sałatkę możecie jeść solo lub z dodatkiem pieczywa. Sprawdzi się ona również na różnego rodzaju przyjęciach.
Sałatka z camembertem i kurczakiem w sezamie – składniki:
- 1 opakowanie (100 g) mixu sałat
- 1 podwójny (około 300 g) filet z piersi kurczaka
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 krążek (120 g) sera camembert
- 50 g suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
- 1 łyżeczka curry
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z suszonych pomidorów
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
Sałatka z camembertem i kurczakiem w sezamie – przygotowanie:
- Sezam wsypujemy na suchą patelnię w celu uprażenia. Jak zacznie pachnieć i zmieniać kolor, zdejmujemy z ognia. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w nieduże paski. Przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, curry) mieszamy ze sobą w miseczce.
- Mięso obtaczamy w przygotowanej mieszance przypraw. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut rumieniąc z każdej strony. Następnie przekładamy do uprażonego sezamu i obtaczamy.
- Mix sałat myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Następnie na sałacie rozkładamy kurczaka.
- Ser kroimy na mniejsze trójkąty i podsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron. Po czym przekładamy na półmisek z sałatą.
- Pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paski. Układamy na półmisku. Całość posypujemy suszoną żurawiną. Składniki sosu mieszamy ze sobą i przed podaniem polewamy nim sałatkę. Smacznego!