Tarta z boczkiem i pieczarkami

tarta z boczkiem i pieczarkami

Prosta w wykonaniu, pyszna tarta z boczkiem i pieczarkami to danie do którego już zawsze będziecie wracać.  Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno z dodatkiem lekkiej sałatki. U nas idealnie sprawdza się zarówno na wizyty rodzinne oraz jako przekąska do pracy. To co najbardziej ja wyróżnia to dodatek żółtego sera. Spróbujcie a przekonacie się sami!

Składniki na ciasto kruche:

  • 100 g masła
  • 50 g śmietany kwaśnej
  • 50 g startego sera żółtego
  • 150 g maki pszennej
  • szczypta soli

Tarta z boczkiem i pieczarkami – Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić w misce. Zawinąć w folie i wstawić do lodówki na 30 – 60 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je (najlepiej na folii aby łatwiej było je przełożyć do formy do pieczenia) i włożyć do formy na tarte o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oproszonej mąką. Następnie docisnąć ciasto do brzegów formy i ponakłuwać widelcem dno. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.

Tak przygotowane ciasto następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C (190°C z wiatrakiem) przez około 20 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 150 g boczku wędzonego
  • 300 g pieczarek
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g sera żółtego, startego na tarce
  • sól i pieprz

Boczek i cebule pokroić w kostkę, pieczarki obrać i pociąć w talarki.

Na głębokiej patelni roztopić masło, dodać cebule, przyprawić sola i pieprzem. Podsmażyć przez 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i przyprawić mieszanką suszonych przypraw (oregano, bazylia, tymianek), podsmażyć do zarumienienia.  Dodać pocięte w talarki pieczarki i dalej smażyć przez kolejne 3 – 5 minut.

Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek.

W naczyniu delikatnie wymieszać jajka z kwaśną śmietaną i żółtym serem. Dodać przygotowane pieczarki i boczek, wymieszać.

Przygotowane nadzienie przelać na podpieczony spod quiche.

Piec w temperaturze 200°C (190°C z wiatrakiem) przez około 30 minut. Wyjąc, można podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego! ?

tarta z boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *