Prosta w wykonaniu, pyszna tarta z boczkiem i pieczarkami to danie do którego już zawsze będziecie wracać. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno z dodatkiem lekkiej sałatki. U nas idealnie sprawdza się zarówno na wizyty rodzinne oraz jako przekąska do pracy. To co najbardziej ja wyróżnia to dodatek żółtego sera. Spróbujcie a przekonacie się sami!
Składniki na ciasto kruche:
- 100 g masła
- 50 g śmietany kwaśnej
- 50 g startego sera żółtego
- 150 g maki pszennej
- szczypta soli
Tarta z boczkiem i pieczarkami – Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić w misce. Zawinąć w folie i wstawić do lodówki na 30 – 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je (najlepiej na folii aby łatwiej było je przełożyć do formy do pieczenia) i włożyć do formy na tarte o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oproszonej mąką. Następnie docisnąć ciasto do brzegów formy i ponakłuwać widelcem dno. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.
Tak przygotowane ciasto następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C (190°C z wiatrakiem) przez około 20 minut.
Składniki na nadzienie:
- 150 g boczku wędzonego
- 300 g pieczarek
- 30 g masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 100 g sera żółtego, startego na tarce
- sól i pieprz
Boczek i cebule pokroić w kostkę, pieczarki obrać i pociąć w talarki.
Na głębokiej patelni roztopić masło, dodać cebule, przyprawić sola i pieprzem. Podsmażyć przez 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i przyprawić mieszanką suszonych przypraw (oregano, bazylia, tymianek), podsmażyć do zarumienienia. Dodać pocięte w talarki pieczarki i dalej smażyć przez kolejne 3 – 5 minut.
Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek.
W naczyniu delikatnie wymieszać jajka z kwaśną śmietaną i żółtym serem. Dodać przygotowane pieczarki i boczek, wymieszać.
Przygotowane nadzienie przelać na podpieczony spod quiche.
Piec w temperaturze 200°C (190°C z wiatrakiem) przez około 30 minut. Wyjąc, można podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego! ?