Ziemniaczki w skorupce, przez innych nazywane „jak z ogniska”. Mieliście okazje spróbować? Jeśli nie, to naprawdę polecam. Podobno przedwojenny przepis więc bardzo się cieszę, że kiedyś na niego trafiłam. Ja w swojej wersji dodałam paprykę w proszku, wy też możecie doprawić wedle uznania. Przepyszne w towarzystwie gulaszu czy śledzików w śmietanie, w sam raz na zbliżającą się środę popielcową ;). Na moim talerzu zaś ziemniaczki w skorupce obowiązkowo lądują z sosem czosnkowym. Przygotujcie i poczujcie się jak na polu biwakowym przy cieplutkim ognisku 🙂
Ziemniaczki w skorupce- Składniki:
- ziemniaki, jeśli są duże to przekrojone na połowę
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka soli
- papryka słodka (wedle uznania)
Ziemniaczki w skorupce -Wykonanie:
- ziemniaczki dobrze szczotkujemy w ciepłej wodzie, ale nie obieramy, większe przekrajmy na połowę
- mąkę mieszamy dokładnie z solą i papryką
- ziemniaki dokładnie obtaczamy w panierce z mąki i wykładamy na blaszce
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 50 min (w zależności od wielkości ziemniaczków)
SMACZNEGO