Faworki

Faworki bardzo często w okresie karnawału robiła moja babcia. Chociaż to było bardzo dawno to pamiętam jak razem z rodzeństwem się nimi zajadaliśmy. Sama nie wiem jak to się stało, że do tej pory jeszcze ich nie smażyłam u siebie w domu. Dlatego musiałam naprawić ten błąd. Znalazłam w starej książce kucharskiej przepis i w ten sposób powstały pierwsze moje faworki. Są one trochę grubsze, ale właśnie takie zapamiętałam z dzieciństwa. W oryginalnym przepisie w składnikach jest tłuszcz, ja natomiast zastąpiłam go śmietaną. Chociaż jak to często w kuchni bywa, ile kucharek tyle przepisów i niektórzy robią faworki z masłem, a inni ze śmietaną. Widziałam również przepisy na faworki z drożdżami.

Faworki – składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru (można pominąć)
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
faworki

Faworki – przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, śmietanę i pozostałe składniki. Następnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Czynność tą wykonujemy około 10-15 minut, aby ciasto dobrze napowietrzyć. Robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze chwilę je zagniatamy. Następnie dzielimy na dwie części, po czym każdą część rozwałkowujemy na cienkie placki najlepiej w kształcie prostokąta o grubości około 3 mm. Podczas wałkowania delikatnie możemy podsypać mąką. Każdy placek kroimy na paski o szerokości 3 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego kawałka nacinamy otwór, przez który przekładamy jeden koniec paska formując w ten sposób faworki.
  3. Tak przygotowane faworki smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  4. Usmażone faworki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.