Pikantna zupa z czerwonej papryki na odporność

Pikantna Zupa z Czerwonej Papryki

Czas na coś nowego i pysznego! Zupa z czerwonej papryki na pewno nie jest nudna, a naprawdę pyszna i przede wszystkim zdrowa. Papryka to źródło wielu witamin i związków mineralnych. Między innymi dostarczy nam prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. To właśnie czerwona papryka jest idealnym źródłem witaminy C, która wspiera Twój organizm w walce z wirusami.  Nie wspominając już o cebuli… ta bowiem jest równie bogata w witaminę C i zawiera związki odkażające o działaniu antybiotycznym. Działa także przeciwkaszlowo i pomaga w bolach gardła. Do wykonania potrzebne są tanie i łatwo dostępne składniki, więc bierz za gar i do gotowania.

Składniki na pikantną zupę z czerwonej papryki:

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz Cayenne
  • 1 kostka warzywna
  • 15 ml (lub dwie łyżki) octu balsamicznego
  • Oliwa z oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na kanapkę:

  • 2 bułki lub 4 tosty
  • Ser żółty
  • Masło
  • Według uznania: szynka, boczek, pomidor, itd.

Zupa z czerwonej papryki – Sposób wykonania:

Rozgrzać piekarnik do 240°C (220°C z termoobiegiem).

Przygotować obie papryki, wycinając środek z pestkami i pociąć na duże kawałki. Obrać cebule i pokroić na 8 kawałków. Obrać i rozgnieść czosnek.

Tak przygotowane składniki wymieszać w naczyniu żaroodpornym, dodając 3 łyżki oliwy z oliwek i pól łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli wolisz nieco łagodniejszą wersję, zamień pól łyżeczki na ćwiartkę). Wymieszaj dokładnie i włóż do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, okazjonalnie mieszając. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.

W czasie, kiedy nasza papryka i cebula pieką się w piekarniku, możemy przejść do przygotowywania bulki lub kanapki. Bulka lub kanapka z serem świetnie pasuje do zupy, ale jeśli macie ochotę możecie dorzucić również inne składniki, takie jak szynka, boczek, ogórek czy pomidor.

Rozciąć pieczywo i posmarować masłem. Do środka włożyć ser i inne składniki. Tak złożone kanapki/bulki umieścić na rozgrzanej patelni i nakryć mniejsza patelnia. Można tez użyć sandwicha do kanapek.

Wracając do zupy, rozpuścić kostkę warzywna w 400 ml gotującej się wody. Przelać do głębokiego garnka i dodać puszkę pomidorów.

Gotowa paprykę i cebule wyją ć z piekarnika i dodać do garnka z pomidorami. Dodać ocet balsamiczny. Zblendować wszystko na płynną i jednolita zupę. Tak przygotowana zupę gotuj na średnim ogniu przez kilka minut. Dodać sól i pieprz do smaku.

Podawać w miskach z ciepłą bulka lub kanapka. Smacznego! ?

zupa z czerwonej papryki

2 myśli w temacie “Pikantna zupa z czerwonej papryki na odporność”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.