Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na smaczny obiad lub przyjęcie rodzinne. Wydawać by się mogło, że jest to danie pracochłonne, bo trzeba zrobić farsz, zawinąć roladki i potem jeszcze je usmażyć. Jednak roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przygotowuje się dosyć szybko, ponieważ mięso drobiowe nie wymaga długiej obróbki termicznej, a farsz szpinakowy też przygotowuje się szybko. Chociaż nie wszyscy przepadają za szpinakiem to jednak dodatek boczku wędzonego i suszonych pomidorów nadaje temu daniu wyjątkowego smaku.
Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 100 g szpinaku
- 70 g boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 4 pomidory suszone w oliwie
- 3 łyżki startego żółtego sera
Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – przygotowanie:
- Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię i smażymy do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy szpinak (ja miałam mrożony, rozdrobniony szpinak, a jeżeli macie go w liściach to trochę go trzeba pokroić), obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Piersi myjemy, usuwamy błonki i dzielimy tak, aby powstały 4 filety. Każdy kawałek mięsa owijamy folią i rozbijamy tłuczkiem. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Na każdym kawałku rozprowadzamy łyżkę szpinaku lub więcej, dodajmy pokrojone w paski pomidory suszone i posypujemy startym serem. Zawijamy w roladkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy roladki i smażymy je na złoty kolor z każdej strony. Następnie przykrywamy patelnię i dusimy roladki przez około 10-15 minut. W międzyczasie obracamy je i możemy podlać odrobiną wody lub oliwą z suszonych pomidorów.