Szybki Murzynek

Przepyszny, mięciutki, lekko wilgotny i naprawdę prościutki w wykonaniu Murzynek, to propozycja na dzisiaj. Mój mąż zaczął się zastanawiać , czy nie będzie to jego „nowe” najlepsze ciasto, a dzieciaki-przecież jest polewa i to czekoladowa :p .Do miski wrzucacie wszystko po kolei, składniki również nie są skomplikowane, tak więc miska ,mikser i do dzieła. Nie pożałujcie.

Szybki Murzynek – Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżki dżemu (ja użyłam malinowego domowej roboty)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżczki proszku do piecznia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki mleka

Szybki Murzynek – Wykonanie:

  • Do miski wrzucamy składniki suche cukier i mąkę oraz mleko , dżem i olej. Miksujemy na niskich obrotach miksera lub mieszamy łopatką.
  • Kolejno dodajemy jajka, kakao oraz sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
  • Ciasto wlewamy do blaszki (ok. 25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 min (do suchego patyczka)
  • Na ostudzone ciasto wylewamy polewę.

Polewa- Wykonanie:

  • W garnuszku rozpuszczamy masło i nie przerywając mieszania dodajemy kolejno mleko,kakao i cukier puder . Trzymamy na małym ogniu do połączenia składników ale nie zagotowujemy.

8 myśli w temacie “Szybki Murzynek”

  1. Właśnie upiekłam murzynka z tego przepisu. Wyszedł pyszny i puszysty!
    Dodałam tylko więcej dżemu i kakao.
    Wymieszałam najpierw wszystkie suche składniki, a później dorzuciałam wszystkie mokre i zmiksowałam.
    Ciastem pachnie w całym domu, więc nie mogłam się oprzeć i próbowałam jeszcze gorące;)
    Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze nie raz się przyda:)

      1. Czy w środku ciasto ma być mokre ? Robiłam pierwszy raz z tego przepisu i środek jest taki mokry jakby był jeszcze nie zrobiony, ale w sami jest dobry . Piekłam 40 minut ,patyczek był suchy .

        1. Ten murzynek do suchych nie należy, ale skoro wygląda na nie zrobiony to może ma pani słabszy piekarnik i trzeba potrzymać dłużej. Jesli blaszka była mniejsza lub ciasto bardzo poszło w górę, może 40 min to było za mało dla niego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *