Przepyszny, mięciutki, lekko wilgotny i naprawdę prościutki w wykonaniu Murzynek, to propozycja na dzisiaj. Mój mąż zaczął się zastanawiać , czy nie będzie to jego „nowe” najlepsze ciasto, a dzieciaki-przecież jest polewa i to czekoladowa :p .Do miski wrzucacie wszystko po kolei, składniki również nie są skomplikowane, tak więc miska ,mikser i do dzieła. Nie pożałujcie.
Szybki Murzynek – Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- 2 łyżki dżemu (ja użyłam malinowego domowej roboty)
- 2 jaja
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżczki proszku do piecznia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 50 g kakao
- 4 łyżki mleka
Szybki Murzynek – Wykonanie:
- Do miski wrzucamy składniki suche cukier i mąkę oraz mleko , dżem i olej. Miksujemy na niskich obrotach miksera lub mieszamy łopatką.
- Kolejno dodajemy jajka, kakao oraz sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto wlewamy do blaszki (ok. 25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 min (do suchego patyczka)
- Na ostudzone ciasto wylewamy polewę.
Polewa- Wykonanie:
- W garnuszku rozpuszczamy masło i nie przerywając mieszania dodajemy kolejno mleko,kakao i cukier puder . Trzymamy na małym ogniu do połączenia składników ale nie zagotowujemy.
Właśnie upiekłam murzynka z tego przepisu. Wyszedł pyszny i puszysty!
Dodałam tylko więcej dżemu i kakao.
Wymieszałam najpierw wszystkie suche składniki, a później dorzuciałam wszystkie mokre i zmiksowałam.
Ciastem pachnie w całym domu, więc nie mogłam się oprzeć i próbowałam jeszcze gorące;)
Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze nie raz się przyda:)
Cieszę się bardzo, dziękuję z opinie 🙂
Właśnie zajadamy to przepyszne ciasto:) Dziękuję za super przepis!
Rewelacja. Przepyszne ciasto.
Bardzo dobry przepis na murzynek ? wczoraj robiłam i dzisiaj po raz drugi. Dziękuję za super przepis!
Dziękujemy za opinie 🙂
Czy w środku ciasto ma być mokre ? Robiłam pierwszy raz z tego przepisu i środek jest taki mokry jakby był jeszcze nie zrobiony, ale w sami jest dobry . Piekłam 40 minut ,patyczek był suchy .
Ten murzynek do suchych nie należy, ale skoro wygląda na nie zrobiony to może ma pani słabszy piekarnik i trzeba potrzymać dłużej. Jesli blaszka była mniejsza lub ciasto bardzo poszło w górę, może 40 min to było za mało dla niego.