Najszybsza i najprostsza surówka jaką robiłam. Bardzo przypadła nam do gustu zapewne dlatego,że lubimy czosnek i używamy go w wielu potrawach;) Głównej roli nie gra tutaj wcale podstawowy składnik a sos. Ja przyprawiłam go tak jak lubi nasza rodzina , ale spokojnie możecie modyfikować przepis swoimi ulubionymi ziołami. Jeśli potrzebujecie pomysłu na szybką surówkę do obiadu- dobrze trafiliście 😉

Ekspresowa surówka z pekińskiej- Składniki:
- Pół kapusty pekińskiej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%(lub jogurtu naturalnego)
- 2 małe ząbki czosnku(jeśli duże to jeden)
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki koperku
- pół łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Tymianek i oregano można zastąpić ziołami prowansalskimi.
Ekspresowa surówka z pekińskiej- Wykonanie :
- Kapustę poszatkować – ja zrezygnowałam z twardszych części

- Czosnek drobniutko siekamy.
- Majonez mieszamy z śmietaną i doprawiamy ziołami.
- Do sosu dodajemy czosnek i solimy wedle uznania.
- Sosem zalewamy kapustę i wygniatamy dłonią.
- Podajemy najlepiej uprzednio schłodzoną.


