Pieczeń z kurczaka

pieczeń drobiowa z warzywami

Była już pieczeń wieprzowa, która bardzo Wam się spodobała, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami kolejną, tym razem drobiową. Soczyste mięso, sporo zielonych dodatków dla zdrowotności i możliwość podania na zimno lub ciepło- to zalety tego dania. Przygotujecie ją na obiad, kolacje lub imprezę 🙂 Polecamy 🙂

pieczeń drobiowa

Pieczeń z kurczaka

Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 solidne garści szpinaku
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 por (zielona część)
  • 1 jajko
  • 60 g. sera + 5 plastrów na wierzch
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki tartej bułki
  • przyprawy: do kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka

Pieczeń z kurczaka

Wykonanie:

  • Przygotowujemy warzywa: cukinie i marchewkę trzemy na tarce (cukinie odsączamy), por i cebule kroimy w drobne piórka.
  • Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju, podsmażamy por z cebulą oraz szpinakiem i smażymy do momentu odparowania soków.
  • Do miski wrzucamy kurczaka, cukinię, marchewkę, jajko, majonez,starty ser,podsmażonego pora,szpinak i cebulę.
pieczeń z szpinakiem i cukinią
  • Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka.
  • Na koniec dosypujemy około 2 łyżek tartej bułki, w zależności od ilości wypuszczonego soku, tak by konsystencja była gęsta ale nie całkiem zwarta.
  • Masę wykładamy do formy keksowej (11/30 cm) wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką.
  • Wierzch pieczeni okładamy serem.
  • Pieczeń wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.

Smacznego

pieczeń z kurczaka

Jedna myśl w temacie “Pieczeń z kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *