Była już pieczeń wieprzowa, która bardzo Wam się spodobała, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami kolejną, tym razem drobiową. Soczyste mięso, sporo zielonych dodatków dla zdrowotności i możliwość podania na zimno lub ciepło- to zalety tego dania. Przygotujecie ją na obiad, kolacje lub imprezę 🙂 Polecamy 🙂

Pieczeń z kurczaka
Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 2 solidne garści szpinaku
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 por (zielona część)
- 1 jajko
- 60 g. sera + 5 plastrów na wierzch
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki tartej bułki
- przyprawy: do kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka
Pieczeń z kurczaka
Wykonanie:
- Przygotowujemy warzywa: cukinie i marchewkę trzemy na tarce (cukinie odsączamy), por i cebule kroimy w drobne piórka.
- Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju, podsmażamy por z cebulą oraz szpinakiem i smażymy do momentu odparowania soków.

- Do miski wrzucamy kurczaka, cukinię, marchewkę, jajko, majonez,starty ser,podsmażonego pora,szpinak i cebulę.

- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka.
- Na koniec dosypujemy około 2 łyżek tartej bułki, w zależności od ilości wypuszczonego soku, tak by konsystencja była gęsta ale nie całkiem zwarta.
- Masę wykładamy do formy keksowej (11/30 cm) wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką.
- Wierzch pieczeni okładamy serem.
- Pieczeń wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Smacznego


Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie i subsbskrybuje kanał RSS. Pozdrowienia 🙂