Kochacie beze tak jak ja? To ten przepis na tort bezowy z dodatkiem daktyli i orzechów na pewno zadowoli wielu wielbicieli. Nieskromnie dodam, że lepszy jak u Sowy
Dacquoise Beza – składniki
- 6 białek jaj
- 250 g cukru
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g orzechów włoskich
- szczypta soli
Dacquoise Masa – składniki
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g orzechów włoskich
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki 30% lub 36%
- 150 g kajmaku
- kilka łyżek cukru pudru + gorzkiego kakao do oprószenia bezy (opcjonalnie)
Dacquoise – wykonanie
- Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera, dodać szczyptę soli. Gdy białka będą już sztywne dodawać stopniowo cukier, dalej miksując (kilka minut – do czasu aż masa będzie biała i lśniąca, a także dość ‘sztywna’ – czyli po przeciągnięciu palcem powinien zostać trwały ślad, a po odwróceniu miski białka powinny się jej trzymać, a nie wypływać).
- Daktyle i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Połowę daktyli i orzechów wmieszać łyżką w ubitą masę z białek.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o średnicy ok. 22-23cm (można też upiec bezy prostokątne wedle uznania, byleby oba były równej wielkości), przełożyć na blachę i wypełnić oba koła masą bezową i wyrównać.
- Gotową blachę wstawić do piekarnika, grzanie góra dół, i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec bezy przez ok. 90 minut (bezy powinny się nieco zarumienić, a przy dotyku powinny być suche i chrupkie). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
- W misce wymieszać ze sobą mascarpone i masę kajmakową.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy z mascarpone i kajmaku, wymieszać. Dodać pozostałe posiekane orzechy i daktyle, ponownie wymieszać.
- Na jeden blat wyłożyć wcześniej przygotowany krem i przykryć drugim blatem bezowym. Całość opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao.
- Smacznego
Jedno z moich ulubionych ciast 🙂 Gdyby tylko miał trochę mniej kalorii 😉
Wspaniały! Oj zjadłabym kawałeczek… 🙂
Uwielbiam. Jest mega słodki, ale przepyyyszny 😀 Bardzo polecam!