Gołąbki z czarnym ryżem i wędzonym łososiem

Naszła mnie ochota na gołąbki ale nie na tradycyjne. Chciałam czegoś innego. Wymyśliłam gołąbki z czarnym ryżem, wędzonym łososiem i papryką zapiekane w pomidorowym sosie.

Gołąbki – składniki

  • 4 liście młodej
  • 100 g czarnego ryżu
  • 200 g wędzonego surowego łososia
  • pół czerwonej papryki
  • szczypior
  • sól
  • pieprz

Sos – składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pasteryzowanych (taka ok.400g)
  • 1 łyżka masła
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Gołąbki – wykonanie

  • liście młodej kapusty wrzucić do mikrofali na 2 minuty by zmiękły
  • ryż ugotować, przestudzić
  • dodać pokrojonego łososia i papryke
  • przyprawić
  • powstałą masę nakładać porcjami na liście i zwinąć jak gołąbki
  • umieścić w naczyniu żaroodpornym

Sos – wykonanie

  • czosnek posiekać i podsmażyć krótko na maśle
  • dodać do pokrojonych pomidorów zblendować i dodać przyprawy
  • wlać do gołąbków
  • piec do miękkości kapusty ok.50 min w 180C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *