Naszła mnie ochota na gołąbki ale nie na tradycyjne. Chciałam czegoś innego. Wymyśliłam gołąbki z czarnym ryżem, wędzonym łososiem i papryką zapiekane w pomidorowym sosie.
Gołąbki – składniki
- 4 liście młodej
- 100 g czarnego ryżu
- 200 g wędzonego surowego łososia
- pół czerwonej papryki
- szczypior
- sól
- pieprz
Sos – składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów pasteryzowanych (taka ok.400g)
- 1 łyżka masła
- oregano
- sól
- pieprz
Gołąbki – wykonanie
- liście młodej kapusty wrzucić do mikrofali na 2 minuty by zmiękły
- ryż ugotować, przestudzić
- dodać pokrojonego łososia i papryke
- przyprawić
- powstałą masę nakładać porcjami na liście i zwinąć jak gołąbki
- umieścić w naczyniu żaroodpornym
Sos – wykonanie
- czosnek posiekać i podsmażyć krótko na maśle
- dodać do pokrojonych pomidorów zblendować i dodać przyprawy
- wlać do gołąbków
- piec do miękkości kapusty ok.50 min w 180C
