Granola to mieszanina płatków zbożowych suszonych owoców, orzechów i innych porzywnych składników a tym samym bogaty zestaw witamin, minerałów i błonnika. To jeden z najlepszych pomysłów na pyszne i zarazem zdrowe śniadanie. Granolę można podać z mlekiem, jogurtem ale również wykorzystać do ciast czy deserów. Poniżej przepis na naszą domową granolę, jednak jej zaletą jest to, że można ją modyfikować i wzbogacać o własne ulubione dodatki:inne ziarna, bakalie, suszone owoce.
Granola domowa
- 2 szkl. płatków owsianych pełnoziarnistych
- 1 szkl. wiórek kokosowych
- poł szkl. orzechów nerkowca (lub inne)
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki pasty orzechowej
- 3 łyżki miodu pszczelego
- 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
Granola domowa – Wykonanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
- Orzechy rozkruszamy w moździerzu zaś żurawinę siekamy.
- Wszystkie składniki, pomijając żurawinę, dokładnie mieszamy -najlepiej dłońmi, by dobrze rozprowadzić miód i masło orzechowe.
- Gotową mieszankę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min . W trakcie suszenia mieszamy przynajmniej 2 razy.
- Gdy granola jest gotowa, łączymy ją z posiekaną żurawiną lub innymi suszonymi owocami.
- Granolę możemy przechowywać w szczelnej puszcze maksymalnie 2 tygodnie.