Domowa granola

Domowe musli

Granola to mieszanina płatków zbożowych suszonych owoców, orzechów i innych porzywnych składników a tym samym bogaty zestaw witamin, minerałów i błonnika. To jeden z najlepszych pomysłów na pyszne i zarazem zdrowe śniadanie. Granolę można podać z mlekiem, jogurtem ale również wykorzystać do ciast czy deserów. Poniżej przepis na naszą domową granolę, jednak jej zaletą jest to, że można ją modyfikować i wzbogacać o własne ulubione dodatki:inne ziarna, bakalie, suszone owoce.

edf

Granola domowa

  • 2 szkl. płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 1 szkl. wiórek kokosowych
  • poł szkl. orzechów nerkowca (lub inne)
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki pasty orzechowej
  • 3 łyżki miodu pszczelego
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Granola domowa – Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
  • Orzechy rozkruszamy w moździerzu zaś żurawinę siekamy.
  • Wszystkie składniki, pomijając żurawinę, dokładnie mieszamy -najlepiej dłońmi, by dobrze rozprowadzić miód i masło orzechowe.
  • Gotową mieszankę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min . W trakcie suszenia mieszamy przynajmniej 2 razy.
  • Gdy granola jest gotowa, łączymy ją z posiekaną żurawiną lub innymi suszonymi owocami.
  • Granolę możemy przechowywać w szczelnej puszcze maksymalnie 2 tygodnie.
edf
domowe musli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.