Od jakiegoś czasu bardzo rzadko kupujemy kolorowe jogurty czy „modne”serki. Znacznie częściej za to na śniadanie goszczą u nas koktajle. Czasami przygotowuję je na bazie mleka, czasami z dodatkiem jogurtu naturalnego ale dzisiaj wersja najmniej kaloryczna i bez laktozy, ponieważ użyłam mleka roślinnego. Wersja dzieciaczków jednak wzbogacona o bitą śmietankę ?. By koktajl posłużył za pełnowartościowe śniadanie , można do niego dodać wymoczone przez noc płatki owsiane. Z podanych składników otrzymałam ok. 500ml koktajlu.

Koktajl bananowo – borówkowy
Składniki :
- 2 garści borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
- 2 banany
- 1 szkl.mleka kokosowego (lub jogurt naturalny/mleko)
- 2 łyżeczki nasion chia
Wykonanie :
- Wszystkie składniki zmiksować w blenderze
- Jeśli koktajl ma posłużyć jako pełnowartościowe śniadanie, można dodać 1/2 szkl.płatków owsianych, uprzednio namoczonych przez noc w zimnej wodzie.
