Quiche z cukinią i boczkiem

Quiche z cukinią i boczkiem

Quiche to zdecydowanie moje ulubione danie. Łatwo się je robi i można zabrać ze sobą do lunch boxa do pracy lub szkoły. Nadzienie można zrobić dosłownie ze wszystkiego, dzisiaj wersja z cukinią i z boczkiem. 

Quiche z cukinią i boczkiem składniki

  • duża czerwona cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 200 g boczku w plastrach
  • 580 ml śmietany 30%
  • 4 jajka
  • Ciasto: 
  • jajko
  • łyżka mleka 
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • łyżeczka soli

Quiche z cukinią i boczkiem wykonanie

Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, przenosimy do miski, solimy około 1 łyżką soli, aby puściła wodę. Pozostawiamy na minimum 3 godziny. Następnie przygotowujemy ciasto.
Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki. 
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i obciążyć za pomocą ryżu, grochu czy innego suchego ziarna. Nie należy tego kroku pomijać! Piec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć obciążenie.Po upieczeniu ciasto zostawić na moment do przestygnięcia.


Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni. Cukinię przenosimy na durszlak, przepłukujemy wodą i odciskamy z nadmiaru wody i soli. Podsmażamy na patelni. Dodajemy boczek i pokrojoną w piórka cebulę. Dokładnie całość mieszamy i wykładamy na ciasto. W miseczce łączymy jajka ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Zalewamy farsz. Pieczemy od 35 – 45 minut w 180 stopniach. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.