Gofry to zdecydowanie najczęściej robiony przeze mnie deser o który pyta zawsze mój mąż. Z dodatkiem bitej śmietany i owoców. Czasami takie proste desery są po prostu najsmaczniejsze. Dlatego dzisiaj przepis na ulubione gofry mojego męża.
Gofry Składniki:
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- pół szklanki roztopionego masła (około dwóch łyżek)
Gofry wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W osobnej misce mieszamy resztę składników za pomocą miksera (żółtka, cukier, mąkę, masło, mleko). Kiedy reszta składników jest już połączona i nie ma grudek to dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki. Smażymy gofry w gofrownicy, należy pamiętać, że usmażone gofry należy wyłożyć na kratkę a nie na talerz.