Klopsiki w sosie z gorgonzoli

klopsiki z sosem z gorgonzoli

Nie jestem fanką standardowych pulpetów w sosie pomidorowym, dlatego też postanowiłam zrobić pulpeciki w sosie na bazie sera gorgonzola, który jest ostatnio moim ulubieńcem. Bardzo polecam, mam nadzieję, że wam również zasmakuje. 

Klopsiki w sosie z gorgonzoli składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • kromka suchego pieczywa
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 szklanka bulionu 
  • 1 łyżka sosu worcesterschire
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany creme fraiche lub słodkiej śmietany
  • cebula czerwona
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 2 łyżki natki pietruszki

Klopsiki w sosie z gorgonzoli wykonanie

Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Przesmażamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy, musztardę i  sos worcesterschire, ser gorgonzola, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką i kurkumą. Śmietanę mieszamy z mąką i 1/2 szklanki wody, dodajemy do sosu. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania i zgęstnienia sosu. Wrzucamy nasze pulpety i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.