Nie jestem fanką standardowych pulpetów w sosie pomidorowym, dlatego też postanowiłam zrobić pulpeciki w sosie na bazie sera gorgonzola, który jest ostatnio moim ulubieńcem. Bardzo polecam, mam nadzieję, że wam również zasmakuje.
Klopsiki w sosie z gorgonzoli składniki
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- kromka suchego pieczywa
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka musztardy dijon
- 100 g sera gorgonzola
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka sosu worcesterschire
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany creme fraiche lub słodkiej śmietany
- cebula czerwona
- 1 czerwona słodka papryka
- 2 łyżki natki pietruszki
Klopsiki w sosie z gorgonzoli wykonanie
Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Przesmażamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy, musztardę i sos worcesterschire, ser gorgonzola, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką i kurkumą. Śmietanę mieszamy z mąką i 1/2 szklanki wody, dodajemy do sosu. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania i zgęstnienia sosu. Wrzucamy nasze pulpety i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
2 myśli w temacie “Klopsiki w sosie z gorgonzoli”