Klementynka-ciastko drożdżowe

Z bitą śmietaną

Klementynka-nawet nazwa brzmi słodko. Jednak dobrze skomponowane składniki sprawiają, że bułeczka jest delikatna, niezbyt słodka i wprost idealna na drugie śniadanie czy smakołyk do kawy. Do przygotowania tego ciastka namówił mnie mąż, który opisał niegdyś ulubione ciastko. Klementynka to drożdżowa puszysta bułka, przełożona bitą śmietaną i opruszona kruszonką. Prawdą jest też, że drożdżowa bułka nadziana tłustą śmietaną jest solidną bombą kaloryczną, jednak myślę że czasami można się troszkę rozpieścić.

Klementynka

Składniki :

  • 500 g mąki
  • 2,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 40g drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu

Kruszonka :

  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 60 g masła

Wykonanie :

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 10 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonke rozcierając mąkę, cukier i masło palcami. Do miski wsypujemy mąkę, sól i 2 łyżki cukru a następnie dodajemy rozbełtane jajko, rozpuszczone letnie masło i zaczyn. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników (ja wstępnie wymieszałam robotem używając haka) i odkładamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na 40/60min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części , formujemy bułki i układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia . Każde ciastko smarujemy płynnym miodem i posypujemy kruszonką przyklepując ją dłonią by lepiej przywarła. W przypadku miodu o konsystencji stałej, można rozmieszać go z mlekiem. Na zakończenie wstawiamy bleszke do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 min.

Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru.

Upieczone i ostudzone bułki przekrawamy na pół, nadziewamy bitą śmietaną i złożone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Bułki z kruszonką
Bułka drożdżowa
Bułka drożdżowa z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *