Kurczak w sosie własnym

Z pałek kurczaka z kaszą bulgur

Prosty przepis na obiad dla wielbicieli kurczaka, a w szczególności tych bardziej soczystych części jakimi są pałki. Jeśli pierś drobiowa jest dla ciebie zbyt drętwa, sucha to ten przepis może ci się spodobać. Kurczaka podałam z kaszą którą urozmaiciłam pieczarkami i porem, ale równie dobrze smakować będzie z ryżem lub ziemniakami z wody.

Składniki :

  • 900g pałek kurczaka bez kości
  • przyprawy : papryka wędzona, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, sól, pieprz mielony czarny, przyprawa pomidory suszone z bazylią
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • woda

Kasza

  • 1 szkl.kaszy bulgur
  • 2 ząbki czosnku
  • por zielona część
  • 500g pieczarek
  • sól
  • woda
  • opcjonalnie :świeża pietruszka, masło

Wykonanie :

Kurczaka dzielimy na kostkę, doprawiamy całą paczuszką suszonych pomidorów (u mnie z dodatkiem bazylii). Następnie dodajemy kolejne przyprawy :około 1,5 łyżeczki papryki, 1,5 łyżeczki czosnku i 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego. Na patelnie z rozgrzanym olejem wykładamy mięso i smażymy z obu stron, następnie posypujemy mąką a gdy się zarumieni, zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Kurczaka dusimy uważając aby nie przywarł do patelni gdy wodą zbyt szybko się zredukuje. Wówczas należy odrobinę dolać i gotować do miękkości.

Mięso z pałek kurczaka
Kurczak z kaszą

Na drugiej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekany por oraz pieczarki. Kiedy pieczarki utracą wodę i zaczną się rumienić, dosypujemy 1 szkl.kaszy, przysmażamy i zalewamy wrzatkiem. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie wodę. Jeżeli wciąż będzie za twarda, dolewamy wodę i ponownie dusimy, postępując tak do porządanej miękkości. Gotową kaszę możemy dosmaczyc łyżką masła i garścią świerzej natki pietruszki.

Podajemy z kurczakiem w sosie i ulubioną surówką.

Kasza bulgur z pieczarkami i porem
Kurczak w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.