Będąc we Francji jadłam ciastka z masą migdałową, były tak pyszne, że gdy zobaczyłam przepis na tartę migdałowa to od razu musiałam ją przygotować. Do tego gruszki co wydało mi się bardzo ciekawym połączeniem, godnym wypróbowania. Poszczególne części tego ciasta można przygotować dużo wcześniej, więc jest to duże ułatwienie. Ważne jest aby każda część składowa tarty była w temperaturze pokojowej, poza spodem oczywiście, zanim zabierzemy się za składanie ciasta i pieczenie.
Migdałowa tarta z gruszką składniki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 4 małe gruszki
- Spód:
- 90 g mąki
- 60 g masła
- 30 g cukru
- Masa migdałowa
- 2/3 szklanki migdałów
- 1 łyżka mąki
- 7 łyżek cukru
- 6 łyżeczek masła
- 1 jajko
Migdałowa tarta z gruszką wykonanie
Obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne, przekładamy do rondla, dodajemy 1 szklankę cukru, sok z cytryny i 4 szklanki wody. Gotujemy aż gruszki będą miękkie, około 20 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, można przygotować dzień wcześniej. Ze składników na spód zagniatamy ciasto kruche. Należy pamiętać aby nie robić tego zbyt długo, gdyż ciasto wyjdzie za twarde, jeżeli pod wpływem ciepła naszych dłoni masło zacznie się rozpuszczać należy je schłodzić i zagnieść ponownie później gdy będzie zimne. Blaszkę na tartę wysmarowujemy masłem, wykładamy ciastem i pieczemy pod obciążeniem na rumiany kolor przez 15 minut w 175 stopniach. Migdały podpiekamy w piekarniku na rumiano, następnie mielimy na drobno z mąką. Dodajemy cukier i masło. Ucieramy razem, następnie dodajemy jajko. Przykrywamy i chłodzimy przez przynajmniej 3 godziny.
Następnie na schłodzony spód wykładamy masę migdałową. Gruszki kroimy w plastry i układamy wachlarzowo na masie migdałowej, lekko wciskając je w masę. Pieczemy przez około 50 minut w 170 stopniach.
Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam ciasto bananowe, do którego idealnie nadadzą się bardzo dojrzałe banany. Gruszki od razu kojarzą mi się z jabłkami, zapraszam po przepis na szarlotkę na kruchym spodzie!
Jedna myśl w temacie “Migdałowa tarta z gruszką”