Migdałowa tarta z gruszką

migdałowa tarta z gruszką

Będąc we Francji jadłam ciastka z masą migdałową, były tak pyszne, że gdy zobaczyłam przepis na tą tartę od razu musiałam ją przygotować. Do tego gruszki, czyli całkiem ciekawe połączenie. Poszczególne części tego ciasta można przygotować dużo wcześniej. Ważne jest aby każda część była odpowiednio schłodzona przed złożeniem tarty i upieczeniem. 

Migdałowa tarta z gruszką składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 małe gruszki
  • Spód:
  • 90 g mąki
  • 60 g masła
  • 30 g cukru
  • Masa migdałowa
  • 2/3 szklanki migdałów
  • 1 łyżka mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek masła
  • 1 jajko

Migdałowa tarta z gruszką wykonanie

Obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne, przekładamy do rondla, dodajemy 1 szklankę cukru, sok z cytryny i 4 szklanki wody. Gotujemy aż gruszki będą miękkie, około 20 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, można przygotować dzień wcześniej. Ze składników na spód zagniatamy ciasto kruche. Należy pamiętać aby nie robić tego zbyt długo, gdyż ciasto wyjdzie za twarde, jeżeli pod wpływem ciepła naszych dłoni masło zacznie się rozpuszczać należy je schłodzić i zagnieść ponownie później gdy będzie zimne. Blaszkę na tartę wysmarowujemy masłem, wykładamy ciastem i pieczemy pod obciążeniem na rumiany kolor przez 15 minut w 175 stopniach. Migdały podpiekamy w piekarniku na rumiano, następnie mielimy na drobno z mąką. Dodajemy cukier i masło. Ucieramy razem, następnie dodajemy jajko. Przykrywamy i chłodzimy przez przynajmniej 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej. 


Na schłodzony spód wykładamy masę migdałową. Gruszki kroimy w plastry i układamy wachlarzowo na masie migdałowej, lekko wciskając je w masę. Pieczemy przez około 50 minut w 170 stopniach. 

Jedna myśl w temacie “Migdałowa tarta z gruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.