Zupa cebulowa z klopsikami

zupa cebulowa z klopsikami

Już jakiś czas miałam ochotę zrobić zupę cebulową, ale taką nie do końca tradycyjną francuską, ale troszkę inną. Taka zupka jest bardzo rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze wieczory. 

Zupa cebulowa z klopsikami składniki

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 duże cebule
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 18%

Zupa cebulowa z klopsikami wykonanie

Mięso przekładamy do miski, doprawiamy imbirem, curry, słodką i ostrą papryką. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Bulion podgrzewamy razem z winem. Dodajemy zeszkloną cebulę. Z mięsa formujemy małe klopsiki i wrzucamy do gotującego się bulionu, gotujemy przez około godzinę. Śmietanę rozrabiamy z mąką, dodajemy po trochu zupy, aby się później nie zrobiły grudki. Dodajemy do zupy, gotujemy aż całość zgęstnieje, doprawiamy majerankiem solą i pieprzem i kurkumą Najlepiej podać z grzankami z serem.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.