Spaghetti z dynią i szpinakiem

spaghetti z dynia

Dynia czyli jesień. Ostatnio bardzo często gości na moim stole. Dynia sama w sobie ma dość wyrazisty smak i dlatego nie potrzebuje zbyt dużo dodatków. Dzisiaj połączyłam ją ze szpinakiem i serem ricotta. 

Spaghetti z dynią i szpinakiem składniki

  • 1/4 dyni piżmowej
  • 2 duże garści szpinaku
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 1/2 papryczki chili

Spaghetti z dynią i szpinakiem wykonanie

Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Wrzucamy do robota kuchennego razem z serkiem ricotta i papryczką chili aż będzie całkowicie  kremowa. Gotujemy makaron spaghetti. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek dodajemy dynię z serem i szpinak. Podlewamy 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy szpinak już jest gotowy dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą szczypców. Gotowe! 

Zapraszam na inne przepisy dyniowe:

4 myśli w temacie “Spaghetti z dynią i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *