Naleśniki to danie uwielbiane szczególnie przez najmłodszych. Nadziewane dżemem czy czekoladą to najpopularniejsze wersje, jednak dziś przyżądzimy je nieco ciekawiej. Ich oryginalna, zapieczona w sosie forma, sprawia że możemy je podać nie tylko na rodzinne śniadanie czy kolację. Przygotowane wcześniej, możemy zapiec je tuż przed przybyciem gości i podać jako deser. Serdecznie zapraszam na ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z TWAROGIEM.
Składniki :
Ciasto naleśnikowe
- 2 jajka
- 2 szkl mleka
- 1,5 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
Farsz :
- 500g twarogu na sernik
- 1 jajko
- 80g cukru pudru
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
Sos do zapiekania
- 200 g śmietanki 30% (1 małe opakowanie)
- 1 jajko
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
- 5 łyżeczek cukru
- 2 łyżki miodu płynnego (opcjonalnie)
- płatki migdałów
Wykonanie :
Składniki na naleśniki mieszamy zaczynając od płynnych, a następnie dodając mąkę. Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu, smarujemy olejem za pomocą pędzelka i nalewamy ok. 1 łyżki wazowej ciasta. Smażymy naleśnik z obu stron. Z przepisu usmażymy około 10 naleśników.
Do miski wsypujemy twaróg , dodajemy jajko, cukier i budyń a następnie mieszamy do połączenia składników. W drugiej miseczce mieszamy śmietankę z cukrem, budyniem i jajkiem.
Na naleśniki wykładamy dużą łyżkę farszu i zawijamy zakładając najpierw boki, a następnie zwijając w rulonik. Tak przygotowane naleśniki układamy w formie żaroodpornej, skrapiamy miodem (można pominąć) i zalewamy sosem śmietankowym. Na wierz wysypujemy płatki migdałów, które nadadzą potrawie chrupkości (również można pominąć).
Szkło żaroodporne z naleśnikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy góra – dół ok. 30 min. Podajemy na ciepło.