Zapiekanki to najlepsza opcja, kiedy musisz przygotować posiłek wcześniej aby potem na szybko go podgrzać. Są świetnym pomysłem zarówno na obiad, kolację czy spotkania przy stole. Dzisiaj moją propozycją na zapiekankę jest połączenie ryżu i mięsa mielonego, przy czym przemyciłam też porcje warzyw. Ryż w zapiekance możesz zamienić na makaron lub gotowane czy pieczone ziemniaki. W zapiekankach nie musisz twardo trzymać się przepisu, wręcz przeciwnie, powstają najczęściej po tak zwanym sprzątaniu lodówki. Dlatego śmiało modyfikuj. My uwielbiamy kiszonki więc pomiędzy warstwami włożyłam kiszonego ogórka. Z podanego przepisu otrzymamy 4 średnie porcje.
Składniki na sos
- 500g mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- Czerwona lub biała cebula
- 680 g passaty pomidorowej (1 butelka)
- 2 łyżeczki cukru
- Natka pietruszki
- Papryka słodka (1 łyżeczka)
- Papryka wędzona (pół łyżeczki)
- Bazylia suszona (pół łyżeczki)
- Oregano suszone (pół łyżeczki)
- Sól i pieprz
Pozostałe składniki :
- 2 opakowania ryżu (200g) u mnie brązowy
- 3 ogórki kiszone
- 200g sera żółtego
Wykonanie
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem szczypty soli
- Marchewkę i cebulę siekamy w kostkę, a pietruszkę zcieramy na tarce. Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnie z rozgrzanym wcześniej tłuszczem. Podsmażamy.
- Mięso doprawiamy papryką słodką i wędzoną oraz ziołami, mieszamy i wrzucamy na patelnie do warzyw. Całość doprawiamy solą i pieprzem po czym podsmażamy na złoty kolor około 10 min.
- Rumiane mięso z warzywami zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy cukrem i dusimy pod przykryciem około 15 min. Pod koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy solą.
- Ogórki kiszone kroimy w plastry a ser w kosteczkę.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy kolejno: ryż, sos mięsny, ogórek kiszony a następnie resztę ryżu, pozostały sos i na wierzch ser.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok 15 min (do rozpuszczenia sera)
- SMACZNEGO