Sernik gotowany z galaretką

sernik gotowany z galaretką

Uwielbiam serniki na rożne sposoby, przygotowuję serniki pieczone, na zimno jak i również serniki gotowane. Sernik gotowany z galaretką jest bardzo zbity, bardzo ciężki i dosyć słodki. W konsystencji podobny jest do serników na zimno, ale jest mniej puszysty. Warstwa galaretki z kwaskowatymi owocami dodaje ciastu kwaskowatości. Robiłam również wersję sernika z polewą czekoladową, jednak ja wolę wersję z galaretką.

Sernik gotowany robi się błyskawicznie, można nawet nazwać go daniem jednogarnkowym 😉 Idealnie się sprawdzi dla osób, które nie mają w domu piekarnika, bądź pieczenie ciast to nie jest ich najlepsza strona.

Sernik gotowany z galaretką malinową -Składniki

  • 1 kg opakowanie twarogu we wiaderku co najmniej 3 krotnie mielony
  • 4 średnie jajka
  • 200 g kostka masła
  • 220 g cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 mleka
  • 350 g twardych herbatników
  • 2 malinowe galaretki
  • 500 g malin świeżych bądź mrożonych
sernik gotowany z galaretką

Przepis na sernik gotowany z galaretką malinową

Aby sernik gotowany wyszedł najsmaczniejszy ważne jest, by wybrać twaróg wysokiej jakości. Najlepszy twaróg z wiaderka to ten, który jest gęsty, nie ma nadmiaru wody, nie ma pływającej na wierzchu serwatki. Ja wybieram prawie zawsze twaróg z Piątnicy, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Do dużego garnka wrzuć kostkę masła. Rozpuść masło na niewielkiej mocy panika, następnie dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Mieszaj intensywnie, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Następnie nadal na niewielkiej mocy palnika dodaj twaróg, jajka w całości i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera bądź rózgi kuchennej. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty cały czas mieszając. Do miseczki wlej 200 ml mleka, rozmieszaj w nim proszek budyniowy. Do gorącej masy sernikowej wlej rozmieszany proszek budyniowy, gotuj przez minutę bądź dwie do momentu, aż masa zgęstnieje.

Przygotuj blaszkę do ciasta o wymiarach około 20×27 cm bądź odrobinę większą. Na dno blaszki wyłóż folię aluminiową. Następnie na folię nałóż warstwę herbatników, szczelnie jeden obok drugiego. Na wierzch nalej połowę masy twarogowej , na to kolejną warstwę herbatników, następnie pozostałą masę serową. Odstaw całość w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia.

Dwie galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody. Jeśli używasz świeżych malin to wrzuć je do tężejącej galaretki, jeśli mrożonych to poczekaj, aż galaretka będzie zimniejsza o kilka stopni dodaj do niej mrożone maliny. Na ciasto nałóż tężejącą galaretkę z owocami,

Sernik gotowany z galaretką najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.