Blok czekoladowy – tradycyjny przepis

blok czekoladowy

Ciast bez pieczenia mają ten atut, że wykonuje się je szybko i zawsze się udają, no bo co ma się w nich nie udać ;D Tradycyjny blok czekoladowy to jedno z najprostszych ciast bez pieczenia. Można go robić w wielu konfiguracjach, dzięki dowolności dodawanych dodatków, do tego większość składników można dodawać na oko.

Blok czekoladowy to jedno z ulubionych ciast mojego męża, potrafi zjeść kilka kawałków na raz. Na szczęście można zrobić podwójną porcje, jedną dla niego a drugą dla gości.

Blok czekoladowy – Składniki

  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła (200 g)
  • 200 g twardych herbatników
  • mieszanka dowolnych bakalii np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszona żurawina, siekane migdały
blok czekoladowy

Blok czekoladowy – Porady

Do bloku czekoladowego możesz użyć zamiast masła margarynę, jednak ja nie polecam, najlepszy smak jest gdy użyjesz masła wysokiej jakości o minimum 82% tłuszczu.

Jeśli chcesz, by blok wyszedł twardszy, mocniej zbity to możesz dodać mniejszą ilość mleka, jeśli ma być bardziej delikatny to zwiększ ilość mleka bądź zmniejsz ilość masła.

Dodatki jakie dodajesz do bloku można dowolnie mieszać, dzięki czemu blok czekoladowy za każdym razem będzie smakował inaczej. Ja bardzo lubię twarde dodatki jak orzechy, migdały, herbatniki. Jeśli lubisz miękkie dodatki to dodaj większą ilość suszonej żurawiny, rodzynek.

Klasyczny blok czekoladowy nie posiadał dodatków, był to płaski deser przygotowywany na dużych blaszkach, troszkę grubszy niż dzisiejsza czekolada. W wersji nowoczesnej jest dosyć wysoki oraz zawiera różnorodne dodatki.

Blok czekoladowy – Wykonanie

W niedużym garnuszku rozpuść kostkę masła, dodaj cukier, kakao, mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy na minimalnej mocy palnika, nie doprowadź masy do wrzenia, pozostaw kilka minut do ostygnięcia.

Herbatniki, orzechy, suszone owoce rozdrobnij na małe kawałki, przesyp do sporej miski.

Do drugiej miski wsyp mleko w proszku. Następnie delikatnie przelej zawartość garnuszka intensywnie mieszając do uzyskania jednolitej masy, jeśli chcesz dodaj ulubiony aromat. Kolejno przesyp sypkie składniki i jeszcze raz szybko wymieszaj. Masa zrobi się bardzo gęsta.

Gorącą masę włóż do keksówki, niewielkiej metalowej blaszki bądź kwadratowego naczynia żaroodpornego o płaskim dnie. Wierzch masy wyrównaj delikatnie za pomocą łyżki. Włóż do lodówki i pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Gotowy blok czekoladowy jest mocno zwarty i twardy. Podawaj do schłodzonego pokrojonego na niewielkie kawałki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.