Klopsiki na grilla

klopsiki na grilla

Pomysł na tak przygotowane mięso mielone podpatrzyłam w internecie. Mięso zawinięte w cebulę i boczek jest naprawdę ciekawe w smaku, nie rozwali nam się na ruszcie i nie wyschnie za bardzo, polecam wypróbować. Takie klopsiki idealnie nadają się na grilla, ale jestem pewna że wyjdą wyśmienite również zapieczone w piekarniku lub na grillu elektrycznym

Składniki na soczyste klopsiki

  • około 5 dużych cebul
  • 500 g mięsa mielonego
  • garść natki pietruszki
  • 1 jajko
  • boczek pokrojony w cienkie plastry (około 200g)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • majeranek
  • oregano
  • słodka i ostra papryka
  • 1 łyżka sosu worcestershire

Jak wykonać klopsiki z grilla?

Mięso przekładamy do miski, dodajemy sos worcestershire, jajko, bułkę tartą, słodką i ostrą paprykę, majeranek, oregano i pokrojoną drobno świeżą natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, następnie przygotowujemy cebulę. Odkrajemy górę i dół, obieramy i przekrawamy na pół. Rozdzielamy płatki cebuli, zostawiamy tylko te większe, resztę można wykorzystać do czegoś innego. Pomiędzy dwie mniej więcej tej samej wielkości połówki cebuli nakładamy mięso mielone, składamy ze sobą i owijamy boczkiem, tak aby pokryć całą powierzchnię. Tak przygotowane mięso nadaje się do smażenia na grillu.

Klopsiki
Klopsiki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.