Kto lubi drożdżowe? Ja bardzo. Tutaj połączenie ciasta drożdżowego z orzechowym lub jak kto woli migdałowym serkiem.
Drożdżowe serniczki – rozczyn
- 180 ml mleka
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
- 15 gram świeżych drożdży
Drożdżowe serniczki – ciasto
- 400 g mąki orkiszowej
- 80 gram rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
- wanilia – ilość według upodobań
- rozczyn
- 1 żółtko
Drożdżowe serniczki – nadzienie
- 300 gram twarogu śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 70 gram mielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Drożdżowe serniczki – wykonanie
- Rozczyn – mleko lekko podgrzać, dodać mąkę i drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić aż ruszy
- Następnie dodać składniki na ciasto, wyrobić na gładko i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia
- W tym czasie składniki na nadzienie połączyć i uformować 12 kulek
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować na placek, ponacinać (foto poniżej) na środku umieścić kulkę z nadzienia i oblepić ciastem
- Powstałe róże posmarować żółtkiem i piec 25 minut w 190C