Drożdżowe serniczki

Kto lubi drożdżowe? Ja bardzo. Tutaj połączenie ciasta drożdżowego z orzechowym lub jak kto woli migdałowym serkiem.

Drożdżowe serniczki – rozczyn

  • 180 ml mleka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 15 gram świeżych drożdży

Drożdżowe serniczki – ciasto

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 80 gram rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • wanilia – ilość według upodobań
  • rozczyn
  • 1 żółtko

Drożdżowe serniczki – nadzienie

  • 300 gram twarogu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 70 gram mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Drożdżowe serniczki – wykonanie

  1. Rozczyn – mleko lekko podgrzać, dodać mąkę i drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić aż ruszy
  2. Następnie dodać składniki na ciasto, wyrobić na gładko i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia
  3. W tym czasie składniki na nadzienie połączyć i uformować 12 kulek
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować na placek, ponacinać (foto poniżej) na środku umieścić kulkę z nadzienia i oblepić ciastem
  5. Powstałe róże posmarować żółtkiem i piec 25 minut w 190C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.