Pierogi ruskie z suszonymi pomidorami

pierogi ruskie

Uwielbiam pierogi ruskie! Ale przepisów na te tradycyjne wszędzie pełno, dlatego stwierdziłam, że poeksperymentuję troszkę dzisiaj i zrobię je inaczej. Uwielbia również suszone pomidory w oliwie, kojarzą mi się z Włochami i mają cudowny intensywny smak. Dlaczego by ich nie połączyć z pierogami ruskimi? Trochę się obawiałam, że coś po drodze jednak nie wyjdzie, ale wyszły przepyszne dlatego z czysty sercem mogę dodać ten przepis i go polecić. Ciasto pierogowe zaczerpnęłam se strony Kwestia Smaku. I muszę przyznać, że jest ono idealne, dlatego już więcej sama nie kombinowałam z przepisem na ciasto.  Polecam również przepis na klasyczne pierogi ruskie!

Składniki na pierogi ruskie z suszonymi pomidorami

  • Ciasto:
  • 300g mąki
  • 125 ml wody
  • 20g masła
  • jajko
  • Nadzienie
  • 250g twarogu
  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 150g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • suszona bazylia
  • duża czerwona cebula

Jak wykonać pierogi ruskie z suszonymi pomidorami

Wodę należy zagotować z masłem, odczekać moment aż troskę przestygnie (2 minuty), następnie wlewać powoli do miski w której znajduje się mąka, cały czas mieszając łyżką. Dodać jajko i całość wyrobić na  elastyczne ciasto a następnie włożyć do lodówki do schłodzenia na przynajmniej pół godziny.
Następnie na patelni podsmażyć drobno posiekaną czerwoną cebulę (można usmażyć na oleju z pomidorów). Uprzednio ugotowane ziemniaki (ja ziemniaki gotuję dzień wcześniej) i ser wymieszać widelcem, następnie zmielić przez maszynkę do mięsa, albo przepuścić przez praskę. Pomidory drobno pokroić. Do ziemniaków i sera dodać pomidory, cebulę, doprawić bazylią, papryką ostrą, papryką słodką. Ciasto rozwałkować na 2 mm i szklanką wykrawać kółeczka. Nakładać farsz i ulepić pierożki. Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia, podawać ugotowane albo podsmażone na patelni. Mam nadzieję, że wam zasmakują tak jak mi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.