Uwielbiam pierogi ruskie, a pomyśleć, że kiedyś ich nie lubiłam, aż do momentu gdy spróbowałam pierogów robionych przez babcię mojego kolegi. Były niebiańsko pyszne i do dziś pamiętam ten smak. Od czasu do czasu zdarza mi się ulepić klasyczne ruskie pierogi, ale mój narzeczony nie jest ich jakimś wielkim fanem, a dla samej siebie nie chce mi się ich tak często robić.
Pierogi ruskie
Składniki potrzebe do wykonania klasycznych pierogów ruskich
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 cebula
- Ciasto
- 150g mąki
- 65 ml wody
- 10g masła
- małe jajko
Pierogi ruskie
Idealne pierogi ruskie – jak je wykonać?
Na samym początku gotujemy w rondelku wodę z masłem, pozostawiamy na kilka minut do przestudzenia (około 5 minut). Kolejno należy wlać następnie wlewać powoli do miski w której znajduje się mąka, cały czas mieszając łyżką. Następnie dodajemy jajko i całość wyrobić na elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki i zająć się farszem. Ciasto należy schłodzić przez kilka godzin.
Ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej, lub chociaż kilka godzin zanim zabierzemy się za lepienie pierogów. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy cebulę, twaróg, następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i lepimy pierogi. Wrzucamy na gotującą i osoloną wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ja lubię pierogi podsmażyć na maśle, wtedy najlepiej mi smakują.
Nie często gotuję tradycyjne polskie potrawy, poza pierogami moim drugim ulubionym daniem polskim są krokiety z kapustą i grzybami, zapraszam na przepis!
2 myśli w temacie “Pierogi ruskie”