Kolejny przepis na wykorzystanie dyni, a mianowicie pyszna sałatka pieczona z dynią, szpinakiem i serem feta. Do tego pyszny własnego wykonania dressing na bazie miodu i octu winnego. Polecam 😉
Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią składniki
- 1/2 dyni piżmowej
- 2 duże garści szpinaku typu baby
- 100 g sera feta
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 mała szalotka lub 1/2 większej
- mały ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- od 100 – 200 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu z białego wina
Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią wykonanie
Wydrążamy dynię, kładziemy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, kolejno tak przygotowaną dynię pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut aż będzie miękka. Cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do robota kuchennego, następnie dodajemy miód, ocet, sok z cytryny i dokładnie blendujemy. Powoli dodajemy olej słonecznikowy tak aby tworzył się dressing sałatkowy. Olej dodajemy stopniowo, nie należy wlewać całego od razu, następnie próbujemy czy smak jest odpowiedni, jeżeli jest za ostry dodajemy trochę więcej oleju aż do momentu aż smak będzie odpowiedni. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną i przestudzoną dynię kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy szpinak i pokruszony ser feta. Polewamy dressingiem, nie cały od razu, należy ocenić ile potrzeba, a dodatkowo posypujemy siemieniem lnianym. Resztę sosu sałatkowego można przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych sałatek.
Polecam wam również przepis na sałatkę z kozim serem i orzechami włoskimi a do tego dressing miodowo musztardowy, pysznie i lekko!
2 myśli w temacie “Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią”