Kolorowe szaszłyki

kolorowe szaszłyki

Takie kolorowe szaszłyki z warzywami i kurczakiem można bardzo łatwo przygotować na obiad gdy brak nam pomysłu, ja bardzo często przygotowuję je jeżeli mam zapowiedzianą wizytę moich znajomych. Szaszłyki przygotowujemy sobie wcześniej, a jak są już nasi gości wystarczy je upiec w piekarniku i gotowe, prawda, że szybko i łatwo? Również sprawdzą się nam idealnie na wszlekiego rodzaju spotkania przy grillu, gdyż nie każdy jednak lubi ciężkie i grillowe potrawy, to taki szaszłyczek to coś idealnego jako alternatywa na coś lżejszego. Nabijanie na patyczki może być trochę mozolne, ale trud się opłaci, gdyż takie szaszłyki z piekarnika lub grilla są przepyszne!

Składniki do wykonania kolorowych szaszłyków

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 papryka 
  • 1/2 cukinii
  • 1 duża brzoskwinia

Wykonanie kolorowych szaszłyków

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę przekładamy do miski. Następnie doprawiamy papryką słodką, ostrą, curry, imbirem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżeczki sosu worcester. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy o zostawiamy na kilka godzin aby kurczak dobrze się zamarynował. Można mięso przygotować dzień wcześniej i zostawić w marynacie na całą noc. Paprykę, brzoskwinię i cebulę kroimy w grubą kostkę. Cukinię kroimyw plasterki, jeżeli mamy grubą cukinię to można plasterek jeszcze przekroić na pół. Nabijamy wszystko naprzemiennie, albo jak tylko nam się podoba na patyczki. Układamy na wyłożonej folią blaszce. Skrapiamy oliwą i pieczemy od 20 – 30 minut w 180 stopniach.

Moja inna propozycja na grilla to klopsiki z mięsa mielonego z boczkiem i cebulą. Trochę pracy z nimi jest ale warto spróbować czegoś innego 😉

A jak grill to i sałatka! Idealnie sprawdzi się sałatka z kozim serem i orzechami włoskimi z miodowo musztardowym dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.