Sernik Izaura

sernik izaura

Sernik Izaura to ciasto pochodzące z lat 80, robiły je nasze babcie, kiedyś był to imprezowy HIT i taki sernik pojawiał się na każdej imprezie. Nazwa ciasta pochodzi od bohaterki brazylijskiej telenoweli o tytule „Niewolnica Izaura”. Ciasto jest połączeniem ciasta czekoladowego, sernika i polewy czekoladowej, ja dodatkowo górę posypałam wiórkami kokosowymi.

Sernik Izaura składa się z ciasta czekoladowego, sernika i polewy. Przygotowanie ciasta rozpocznij od wyciągnięcia wszystkich składników z lodówki, tak by miały temperaturę pokojową. W szczególności dot. to sera twarogowego i jajek. Najlepiej jeśli twaróg wyciągniesz kilka godzin wcześniej, ja dzień przed przygotowaniem ciasta wkładam ser do szafki, wtedy jestem pewna, że będzie miał odpowiednią temperaturę.

Sernik Izaura – Składniki

Składniki na ciasto czekoladowe
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła (cała kostka)
  • 230 g cukru
  • 5 jajek wielkości M
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek wody
Składniki na masę sernikową
  • 1000 g sera twarogowego z wiaderka
  • 2 jajka wielkości M
  • 180 g cukru
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
Polewa czekoladowa – składniki
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g wiórek kokosowych

Przygotuj blaszkę o wymiarach 24×35 cm, piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni na opcji góra – dół.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, w szczególności ser twarogowy i jajka.

sernik izaura

Sernik Izaura – Wykonanie

Przygotowywanie ciasta rozpocznij od przygotowania ciasta czekoladowego. W niewielkim rondelku umieść razem masło, kakao oraz cukier. Całość podgrzewaj na minimalnej mocy palnika do momentu uzyskania jednolitej gęstej masy. W momencie jak masa zacznie się gotować wyłącz ją i odstaw w chłodne miejsce do przestudzenia.

Białka oddziel od żółtek. Białka odłóż do osobnej miski. Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj wodę, żółtka jaj, wymieszaj delikatnie szpatułką. Następnie dodaj całą mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość wymieszaj mikserem na niskich obrotach bądź szpatułką.

W osobnej misce ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Szpatułką delikatnie wmieszaj ubite białko do masy czekoladowej.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj tłuszczem. Ciasto czekoladowe przelej do formy, wyrównaj powierzchnię.

Następnie przygotuj warstwę sernikową.

Pół kostki masła roztop w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce, odłóż do ostygnięcia.

Do miski wbij jajka oraz drobny cukier. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania lekkim strumieniem cały czas mieszając dodawaj rozpuszczone masło.

Następnie dodawaj porcjami twaróg, łyżka po łyżce. Najlepszy twaróg to taki, który jest gęsty i zwarty. Na koniec wsyp opakowanie budyniu śmietankowego.

Masę serową wylej na wcześniej przygotowaną masę czekoladową.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ustawieniu góra – dół na środkową półkę. Sernik piecz przez około 65 minut, po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i po około 2 minutach wyjmij ciasto.

Pozostaw do ostygnięcia. Polewę wylej na przestudzony sernik.

Kremówkę przelej do garnuszka, doprowadź do wrzenia, wyłącz palnik. Do gorącej śmietanki dodaj rozdrobnioną czekoladę, mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewaj łyżką na sernik, następnie posyp sernik wiórkami kokosowymi bądź migdałami. Sernik Izaura smakuje najlepiej schłodzony.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.