Znane wszystkim danie z kapustą i grzybami tym razem w wersji niskowęglowodanowej. Ciasto kompletnie bez mąki i drożdży a mimo wszystko niezwykle puszyste i lekkie.
Kulebiak – ciasto – składniki
- 2 jaja
- 250g tartej mozzarelli (nie z kulki)
- 2 pełne łyżki majonezu
Kulebiak – farsz – składniki
- 250g kapusty kiszonej
- 20-30g suszonych grzybów
- 20g masła
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Kulebiak – wykonanie
- Grzyby zamoczyć w gorącej wodzie
- Jaja w całości ubić na gęsty krem. Dodać ser i majonez, wymieszać. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Masę rozprowadzić równomiernie. Piec na złoto ok 20 -25minut w 160 C
- Masło rozpuścić w garnku dodać kapustę i pokrojone grzyby. Chwilę przesmażyć. Dodać przyprawy. Następnie dolać troszkę wody z grzybów i dusić do odparowania
- Na upieczone ciasto wyłożyć farsz, ciasno zawinąć i pokroić. Smacznego 😊
Fantastycznie
🥰