Kulebiak z kapustą i grzybami (keto/low carb)

Znane wszystkim danie z kapustą i grzybami tym razem w wersji niskowęglowodanowej. Ciasto kompletnie bez mąki i drożdży a mimo wszystko niezwykle puszyste i lekkie.

Kulebiak – ciasto – składniki

  • 2 jaja
  • 250g tartej mozzarelli (nie z kulki)
  • 2 pełne łyżki majonezu

Kulebiak – farsz – składniki

  • 250g kapusty kiszonej
  • 20-30g suszonych grzybów
  • 20g masła
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Kulebiak – wykonanie

  1. Grzyby zamoczyć w gorącej wodzie
  2. Jaja w całości ubić na gęsty krem. Dodać ser i majonez, wymieszać. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Masę rozprowadzić równomiernie. Piec na złoto ok 20 -25minut w 160 C
  3. Masło rozpuścić w garnku dodać kapustę i pokrojone grzyby. Chwilę przesmażyć. Dodać przyprawy. Następnie dolać troszkę wody z grzybów i dusić do odparowania
  4. Na upieczone ciasto wyłożyć farsz, ciasno zawinąć i pokroić. Smacznego ?

2 myśli w temacie “Kulebiak z kapustą i grzybami (keto/low carb)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *