Wafle serduszka

Na śmietanie

Wafle serduszka to zdecydowanie wsponienie z dzieciństwa nie jednego z nas. Więc kiedy mąż przyniósł do domu, starą, wielką chciało by się powiedzieć średniowieczną wafelnice, wiedziałam że muszę znaleźć najlepszy przepis. Mój przepis na wafle z dodatkiem śmietany to strzał w dziesiątkie. Delikatnie słodkie, lekko pulchne nie wymagające żadnych dodatków. Zostawiam więc na blogu ten przepis i mam nadzieję że będzie smakował Wam tak samo jak nam ?

Składniki :

  • 4 duże jajka
  • 1 szkl cukru
  • 200g śmietany 18% (1 małe opakowanie)
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła (lub oleju rzepakowego)
  • 1 opakowanie cukru wanilynowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smarowania

Do smaku można dodać 1 łyżeczkę aromatu waniliowego lub innego ulubionego smaku.

Wafle na śmietanie

Wykonanie :

Białka odzielamy od żółtek po czym do misy wlewamy białka i ubijamy na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli. Kiedy uzyskamy pianę, kolejno dodajemy następne składniki :żółtka, cukier, masło lub olej, mleko, cukier wanilynowy i śmietanę. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Nagrzewamy wafelnice i smarujemy ją delikatnie tłuszczem, po czym nalewamy każdorazowo po jednej łyżce wazowej ciasta. Przygotowane wafle możemy podać z dodatkami lub bez, gdyż są wystarczająco słodkie.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *